În calitate de profesor titular de biologie și genetică la Harvard Medical School, David Sinclair este de mult timp cel mai calificat „biohacker” din lume. Termenul se referă la o comunitate largă care încearcă să îmbunătățească performanțele organismului.
La 54 de ani, profesorul și-a transformat corpul într-un laborator ambulant pentru a-și testa teza controversată: îmbătrânirea în sine este o boală care poate fi tratată. Și a popularizat conceptul de „autofagie”, relatează UnHerd. Autofagia se referă la procesul prin care celulele private de rezerve proaspete de glucoză sunt forțate să se „hrănească”, reducând toxinele inflamatorii care sunt sinonime cu îmbătrânirea.
„Definiția vânzătorului de ulei de șarpe”
În prezent, foștii colegi din mediul academic fac coadă pentru a-l denunța pe Sinclair. În martie, când a anunțat împreună cu fratele său că firma lor, Animal Bioscience, a dezvoltat un supliment pentru câini „care s-a dovedit a inversa efectele declinului legat de vârstă”, s-a dovedit a fi picătura care a umplut paharul.
Un fost partener de cercetare și coleg de la Harvard Medical School l-a etichetat ca fiind „definiția din manual a vânzătorului de ulei de șarpe”, înainte ca Sinclair să demisioneze din funcția de președinte al Academiei pentru Sănătate și Cercetare.
Glaxo Smith Kline a petrecut cinci ani încercând, fără succes, să reproducă descoperirile lui Sinclair, deși i-a cumpărat drepturile de cercetare pentru 720 de milioane de dolari.
Postul intermitent
Deoarece s-a demonstrat în mod constant că restricția calorică crește durata de viață la animalele de laborator, susținerea autofagiei de către Sinclair pentru a stabiliza scăderea zahărului din sânge s-a infiltrat în conștiința populară ca o justificare pentru „hack-uri” de slăbire, care ar putea, de asemenea, să vă ajute să trăiți mai mult.
Autofagia este în mare parte responsabilă pentru popularitatea așa-numitei diete 16:8, ai cărei adepți își consumă caloriile într-o fereastră de opt ore înainte de a posti în următoarele 16 ore pentru a menține glicemia scăzută.
Tentațiile nemuririi, o afacere de 93 de miliarde de dolari
Problema pentru părintele biomedicinei anti-îmbătrânire este că American Heart Foundation a publicat luna trecută un studiu care indică faptul că dietele cu restricții de alimentație de tip 16:8 au fost legate de un risc cu 91% mai mare de decese cardiovasculare.
Dar mișcarea biohacking supraviețuiește. John Hemmings, 63 de ani, cheltuiește 10.000 de lire sterline pe an pe analize de sânge săptămânale pentru a urmări efectele diferitelor sale intervenții asupra unor biomarkeri cheie, ca o modalitate de a întârzia îmbătrânirea la nivel celular. Iar acum este un convertit devenit predicator: publică bloguri pline de cercetări microbiologice de casă care urmăresc impactul tratamentelor sale.
Deși publicul are tendința de a confunda știința longevității cu miliardarii obsedați de a trăi veșnic, mișcarea biohacking este departe de a fi un proiect elitist.
Se estimează că piața globală a biomedicinei anti-îmbătrânire va avea o valoare de 93 de miliarde de dolari până în 2027. Mulți vor încerca să-și realizeze tentațiile nemuririi.