AcasăDIVERSEMirosul mașinii noi, un pericol pentru sănătate?

Mirosul mașinii noi, un pericol pentru sănătate?

Nimic nu se compara cu mirosul specific interioarelor automobilelor noi. Cu toate acestea, un studiu american a identificat anumite probleme pentru sănătatea utilizatorilor.

Oamenii de știință americani de la Universitatea din California din Riversdale au reușit să evidențieze potențialul cancerigen al unora dintre compușii chimici conținuți în materialele vehiculelor noi.

Analizând aceste concentrații și durata medie a călătoriilor, au ajuns la concluzia că traseele zilnice (mai mult de 30 de minute pe zi) prezentau un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, în special într-o mașină nouă.

Potrivit cercetătorilor, materialele utilizate pentru interiorul mașinilor continuă să elibereze o parte din tratamentul chimic la care au fost expuse în fabrică. Aceste substanțe sunt extrem de volatile și se deplasează ușor de la materialele plastice și textile în aerul din habitaclu.

Ramele ușilor, scaunele, bordul, precum și alte componente conțin aproximativ 275 de substanțe chimice diferite. Printre acestea se numără bromina, un lichid ingnifug adăugat la materialele plastice și scaune.

“Există o gamă de expuneri care depinde de durata șederii în mașină și de cantitatea de compuși pe care vehiculul o emite”, a explicat Aalekhya Reddam, autorul principal al studiului.

Există câteva sfaturi pentru a limita riscurile potențiale. Oamenii de știință subliniază în special faptul că ventilarea zilnică a  habitaclului, prin deschiderea ferestrelor, face posibilă, de exemplu, “diluarea concentrației de substanțe chimice în suspensie”.

author avatar
Radu Jacotă
613 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger