AcasăDIVERSEMinorii români nu intră în Schengen. Măsuri pentru instituirea controalelor

Minorii români nu intră în Schengen. Măsuri pentru instituirea controalelor

Măsuri anti-trafic de minori la Schengen-ul parțial

Intrarea maritimă și aeriană în Schengen a României nu este valabilă pentru minorii de 16 ani. Aceștia nu vor putea intra în statele Schengen fără avizul Poliției de Frontieră din țara noastră, fiind obligați să se prezinte în aeroport sau în porturi cu 12 ore înainte de îmbarcare, pentru investigațiile specifice. Ridicarea controalelor la frontieră din 31 martie 2024 dă liber traficului de minori, astfel că autoritățile vor să ia măsuri.  

Ungaria, avertisment dur: "Nu acceptăm Bulgaria în Schengen dacă mai taxează gazul rusesc"Simulacrul de intrare parțială în Schengen, pe cale aeriană și pe cale maritimă, nu funcționează în cazul minorilor de 16 ani. Ministerul Afacerilor Interne a emis un proiect de ordonanță de urgență prin care impune controale stricte pentru minorii care călătoresc cu avionul sau cu vaporul în spațiul Schengen.

Astfel, pentru fiecare călătorie care urmează a fi efectuată de către cetățenii români minori către state care aplică în totalitate acquis-ul Schengen, pe cale aeriană sau maritimă, părinții, reprezentanții legali sau persoanele care îi însoțesc pe cetățenii români minori, precum și minorii cetățeni români care pot călători neînsoțiți, se vor prezenta în spațiile special amenajate în incinta aeroporturilor și porturilor, cu cel mult 12 ore înainte de îmbarcare, în vederea acordării de către polițiștii de frontieră a autorizației care atestă îndeplinirea condițiilor de părăsire a țării. Autorizația va fi prezentată companiei de transport aerian sau maritim, de către părinții, reprezentanții legali sau persoanele care însoțesc minorii cetățeni români, precum și de către minorii cetățeni români care pot călători neînsoțiți în vederea continuării procedurii de îmbarcare. În lipsa acesteia, minorului cetățean român nu i se permite îmbarcarea pentru efectuarea călătoriei în străinătate. Forma şi conţinutul autorizaţiei se vor stabili prin dispoziţie a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, iar spațiile pentru verificarea minorilor se vor asigura și se vor amenaja, inclusiv prin semnalizare specială pentru identificare, de către administratorii aeroporturilor și porturilor aflate pe teritoriul României.

Risc de trafic

Potrivit legislației în vigoare, cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali.

Totodată, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual care urmează să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol și prezintă acte doveditoare în acest sens, poate călători în străinătate neînsoțit de o persoană fizică majoră. Acesta trebuie să prezinte organelor poliției de frontieră o declarație autentificată a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul ori la care i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau acord notarial, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor. Dispariția controalelor la frontierele maritime și aeriene, din 31 martie 2024, ar fi lăsat deschisă poarta traficului de carne vie.

Schengen-ul scurt

Potrivit proiectului de act normativ al MAI, legislația se modifică astfel încât să se introducă posibilitatea anulării Schengen-ului maritim și aerian. Astfel, reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne în condițiile Regulamentului (UE) 2016/399 al Parlamentului European și al Consiliului se va stabili prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, prin Poliția de Frontieră Română. În ce privește migranții refuzați la intrarea în țară în aeroporturi sau porturi maritime, MAI introduce obligativitatea companiei de transport de a suporta costurile de repatriere a acestora.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.293 afisari

6 COMENTARII

  1. O tampenie mare ! Cine i inteligentul care a avut idea asta ? !Ce sa verifice meltienii de la frontiera ? 12 ore inainte de imbarcare pentru un zbor de 2-3 ore ?

  2. Marcel Ciolacu promite Schengen terestru în 2024, fără vize de SUA în 2025 şi aderarea la OECD în 2026
    Premierul Marcel Ciolacu susține că România va intra și terestru în Schengen până la sfârșitului anului 2024, că vizele pentru SUA vor fi scoase până la sfârșitului anului 2025 și vă vom adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în 2026.

  3. Cine cred ei ca – s naivii care mai pun vreo ceapa dederata pe promisiunile lor ??? Adio, ne-ati asuprit destul, Sa nu mai auzim de voi.

  4. Este foarte bine in UE sint cei mai multi pedofili de pe planeta la nr de locuitori bineinteles Germania este campioana ?amerlocii au peste 700 de mii de pedofili

  5. „…fiind obligați să se prezinte în aeroport sau în porturi cu 12 ore înainte de îmbarcare,…”
    Da ce Doamne iarta-ma le face „menorilor” timp de 12 ore? Ii fragezeste, ii impacheteaza, ii costumeaza, ce dracu le face atata timp ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger