Un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Culturii dezvăluie, involuntar, absența oricărei preocupări și a măsurilor stricte de securitate pentru obiectele inestimabile din tezaurul național care sunt scoase în afara țării. Abia acum ministerul s-a gândit să impună reguli mai stricte, printre care și cele esențiale, care constau în obligativitatea asigurării pazei și a protecției exponatelor care aparțin României, atunci când pleacă în muzee mai mult sau mai puțin obscure de peste graniță.
Furtul tezaurului dacic de la muzeul dintr-un cătun olandez a fost considerat de Ministerul Culturii o ”realitate socială în continuă schimbare”, care ”face necesară adaptarea cadrului normativ specific protejării bunurilor culturale mobile la situațiile concrete, întâlnite în practică”. Deci ceva de genul ”un fleac, i-am ciuruit”.
Astfel, ministerul a decis să emită un proiect de hotărâre de guvern pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind exportul definitiv sau temporar al bunurilor culturale mobile, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 518/2004. ”Articolul III lit. g) din Ordonanța Guvernului nr. 22/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil stabilește că, în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a respectivei ordonanţe, Ministerul Culturii va elabora sau va actualiza, după caz, cu consultarea Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, Normele metodologice privind exportul definitiv sau temporar al bunurilor culturale mobile, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 518/2004, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ. Cele 180 de zile au expirat în august 2024, însă nimeni din minister nu s-a sinchisit să ia măsuri de securitate prin completarea legislației deficitare, pe principiul că cine ar putea fura niște obiecte din aur pe care nu le păzește nimeni.
Totul se schimbă
Modificările propuse prin proiectul de act normativ arată, de fapt, că legislația nu prevedea nimic în ceea ce privește măsuri de siguranță pentru paza și protecția tezaurului național. Astfel, ministerul instituie măsuri suplimentare de protecție a bunurilor culturale mobile, în cazul exporturilor, cum ar fi măsuri de securitate care includ pază umană pe toată durata exportului temporar: transport, depozitare, expunere. În același timp, se vor impune analize de risc de către instituția organizatoare din străinătate, iar în cadrul contractului de împrumut vor fi inserate prevederi în acest sens.
”În vederea protejării bunurilor culturale mobile, va fi restricționată durata exportului temporar pentru o perioadă de maxim 6 luni, existând posibilitatea prelungirii exportului o singură dată, pentru o perioadă de 6 luni, iar bunurile culturale mobile aflate în proprietate publică vor putea fi exportate temporar în vederea participării la expoziții doar dacă s-au aflat pentru o perioadă de minim 6 luni pe teritoriul României. În acest context, sunt prevăzute clarificări ale procedurii de export și detalierea conținutului documentației care trebuie depusă, în vederea eliberării certificatului de export. Totodată, se vor solicita documente suplimentare, cum ar fi declarația solicitantului, dată sub sancțiunea Codului Penal privind falsul în declarații, potrivit căreia, pe toată durata exportului temporar: transport, depozitare, expunere, este asigurată paza umană a bunurilor culturale mobile”, se arată în proiectul de act normativ.
Documente suplimentare
Proiectul elaborat de Ministerul Culturii include și documente suplimentare necesare emiterii avizului de principiu pentru exportul bunurilor culturale mobile, respectiv documentul care atestă îndeplinirea condițiilor de securitate fizică ale locației unde se expun bunurile cultural mobile împrumutate și hotărârea consiliului de administrație al solicitantului privind exportul bunurilor culturale mobile în vederea expoziției.
De asemenea, se menționează necesitatea existenței de fotografii pentru toate bunurile cultural mobile, pentru care se solicită exportul, inclusiv pentru cărţi, publicaţii, mărci şi cărţi poştale de frecvenţă şi serie mare sau pentru unele bunuri de serie mare care se pot identifica precis prin înscrisuri, mărci sau alte caracteristici ale obiectelor respective. ”În vederea creșterii măsurilor de securitate a bunurilor culturale mobile exportate, s-a modificat anexa nr. 1, contractul-cadru de împrumut și s-a adăugat anexa nr. 7, document care atestă îndeplinirea condițiilor de securitate fizică ale locației unde se expun bunurile culturale mobile împrumutate”, mai arată Ministerul Culturii.
Poate la niste perchezitii se mai gaseste niste tezaur, bunuri de patrimoniu, etc.
MINISTERELE SUNT CONFUNDATE CU GARA DE NORD !,ORICE PAPAGAL,ORICE HABARNIST CU RELATII PILE SI PROPTELI ESTE INSCAUNAT CA MINISTRU !!,ACESTI CALATORI ZIS MINISTRI VIN SI PLEACA FARA SA RASPUNDA PENTRU PAGUBELE FACUTE ,PENTRU DEZASTRELE ,PENTRU TRADARILE PENTRU MILIARDELE ARUNCATE IN VANT ORI FURATE.ACEA RASPUNDERE GUVERNAMENTALA ESTE APA DE PLOAIE !.
ROMANIA DE 35 DE ANI ESTE BATJOCORITA ,TRADATA,VANDUTA LA BUCATA .
COMPETENTA =ZERO!!,RESPONSABILITATE =ZERO !.
PARCHETUL GENERAL DOARME IN PAPUCI !,DE CE NU SE AUTOSESIZEAZA ??
CURTEA DE CONTURI CANTA DAR NU JOACA !!,RAPOARTELE NU-S TRIMISE LA PARCHET ?.
IMPOTENTA INSTITUTIONALA ,IRESPONSABILITATEA ,SI INCOMPETENTA AU ATINS NIVELE DE NEIMAGINAT !.
PAIATE ,HAHALERE,PAMBLICARI SUNT AZI LA CARMA TARII.