AcasăDIVERSEMilitanții vinului

Militanții vinului

Procurorii francezi au deschis o anchetă penală în urma unei explozii care a avut loc săptămâna aceasta în orașul Carcassonne din sudul țării. Atacatorii ar fi implicați în comerțul cu vin.

Oricât de ciudat ar părea, terorismul legat de una dintre cele mai faimoase industrii din Franța este o problemă permanentă. Un exemplu perfect al modului în care disidența extrem de violentă face parte integrantă din psihicul galic, la fel ca “vin rouge” insuși.

În cazul de la Carcassonne, un grup care se numește Comitetul de acțiune viticolă a fost considerat a fi responsabil, relatează UnHerd. Nu a existat niciun apel telefonic sau mesaj online sinistru din partea lor, dar literele CAV, de la Comité d’Action Viticole, au fost scrise de două ori pe un perete din apropierea exploziei.

Dar CAV este, de fapt, o organizație extrem de serioasă care, de-a lungul celor 117 ani de existență, a fost implicată în numeroase atacuri cu bombă și incendii, precum și într-o serie de alte infracțiuni violente, inclusiv răpiri.

Comitetul a luat naștere în timpul legendarei revolte a viticultorilor din departamentele sudice în 1907,  înăbușită de armată, cu șapte morți și zeci de răniți.

În anii 1960, CAV a devenit deosebit de extremist. Atacurile asupra clădirilor guvernamentale și a fabricilor de îmbuteliere erau comise de membri înarmați și cu cagule. În 1976, un comandant de poliție a fost împușcat mortal.

Militanții vinului au pretins că se apără împotriva unui guvern de la Paris care nu înțelege prea bine problemele podgorenilor.

În prezent, principala nemulțumire a CAV este legată de importurile străine, în special de vinul ieftin care vine din Spania. UE este percepută ca fiind cauza unor daune enorme, împreună cu colaboratorii săi globaliști francezi, inclusiv administrația președintelui Emmanuel Macron.

Într-un protest separat, presupuși membri ai CAV au fost judecați pentru că au vărsat cisterne de vin spaniol pe străzile satelor franceze, alături de alte acte de sabotaj.

De aici și atacul de la Carcassonne asupra birourilor Dreal, direcția guvernamentală pentru mediu, planificare și locuințe din departamentul Aude. Prețurile vinului se prăbușesc, chiar și după pandemia Covid, odată cu numărul de consumatori, iar producătorii spun că sunt copleșiți de birocrație în timp ce încearcă să solicite subvenții care i-ar putea ajuta să rămână în afaceri.

Nu există, desigur, un birou de presă al CAV, dar retorica liderilor din industria vinului indică și mai multă agitație într-o țară în care revoltele mișcării Gilets Jaunes au făcut ravagii încă din 2020.

Frederic Rouanet, președintele Sindicatului Viticultorilor din Aude, surprinde conflictul etern al Franței între protest și teroarea care pune în pericol viața: „Nu aprob violența, dar situația este extrem de gravă”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
437 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger