Cauta

Miliarde în bancnote vechi circulă după 20 de ani de la lansarea euro

euro

La două decenii după ce primele bancnote şi monede euro au fost distribuite gospodăriilor din Europa, sume de ordinul miliardelor denominate în vechile monede naţionale se află în continuare în circulaţie, mai ales în Germania.

Totalul care mai poate fi răscumpărat la băncile centrale ale continentului este echivalent cu aproximativ 8,5 miliarde de euro (9,6 miliarde de dolari), conform calculelor Bloomberg.

Nu este clar cât anume din aceste sume vor fi schimbate în euro, la fel ca şi motivele pentru care acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Explicațiile posibile variază de la economii uitate sub saltea și până la bancnotele sau monedele păstrate drept suveniruri dintr-o altă epocă. Ceea ce se ştie este că majoritatea vechilor bani se află în Germania, unde numerarul rămâne popular iar Bundesbank a anunţat că va continua să schimbe mărcile germane pentru o perioadă nelimitată.

Alte țări nu sunt atât de răbdătoare: Franța, Spania și Italia au încetat să facă schimb de bani vechi. Portugalia a renunțat să schimbe monedele escudo iar începând din luna februarie 2022 va pune capăt acestei opţiuni şi pentru bancnote.

Bancnotele şi monedele euro au fost introduse sub formă de numerar la data de 1 ianuarie 2002 și inițial au fost utilizate în 12 state.

Acum, Banca Centrală Europeană continuă cu planurile sale referitoare la un nou design pentru bancnotele euro. Proiectul ar putea fi gata în 2024 iar până la finele acestui deceniu instituţia de la Frankfurt va  lansa şi un euro digital.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version