Tim Cook(Apple), Mark Zuckerberg (Meta), Jeff Bezos (Amazon), Sundar Pichai și Sergey Brin (Google), Elon Musk (X, SpaceX, Tesla), Sam Altman (OpenAI) și Larry Ellison (Oracle) sunt marii lideri din Silicon Valley. O mână de tehnocrați ocupă poziții-cheie de putere și ne îndeamnă să le recunoaștem superioritatea intelectuală și ”viziunile”.
Ideologia lor este mascată sub aparența gândirii critice și exportată la nivel global sub formă de propagandă prin intermediul propriilor platforme de social media, notează El Pais. Ce s-a întâmplat? Ce s-a schimbat în Silicon Valley pentru ca mitologia sa de creativitate și independență să servească acum drept instrument pentru obediența populistă?
Manuel Castells, sociolog și istoric al internetului, oferă răspunsuri din California. El schițează trei etape. În prima, care a produs figuri precum Steve Jobs și Bill Gates, „antreprenorul era modelul, iar inovația obiectivul”.
Apoi, începând cu anii 1990, au apărut companii mari, care s-au transformat în oligopoluri. „Deși predicau inovația și libertatea, în realitate, acumularea de capital și, prin urmare, motivația profitului, erau strategiile dominante”.
Demiurgi pentru o lume nouă
Din 2010, spune Castells, am intrat într-o a treia etapă, în care 5G, sateliții și inteligența artificială au impulsionat ascensiunea rapidă a inovatorilor cunoscuți drept autoproclamata „mafie PayPal” – cu alte cuvinte Elon Musk, Peter Thiel și Marc Andreessen, care au vândut PayPal pentru a lansa noi întreprinderi. „Alături de capacitatea lor incontestabilă de inovare, ei au căutat puterea totală. Sunt demiurgii ce urmăresc să creeze o lume nouă și chiar să o extindă – Marte sau metaversul. Zuckerberg s-a alăturat acestui grup, la fel și Bezos”.
Ideologia lor este centrată pe ideea că „cele mai bune creiere – adică ei – ar trebui să dețină puterea în timp ce dau la o parte plebea ignorantă”. Constituie fundamentul alianței cu Donald Trump. „Ei sunt tehnocrați care urmăresc să ocupe statul pentru a-și impune agenda. Sunt foarte periculoși pentru că sunt convinși de superioritatea lor”.
Thiel, proprietarul Palantir, cea mai importantă companie globală de securitate cibernetică și furnizor al Pentagonului și CIA, a fost descris de protejatul său, vicepreședintele J.D. Vance – pe care l-a finanțat politic – drept „probabil cea mai inteligentă persoană” pe care a întâlnit-o vreodată. În cartea sa Zero to One, Thiel apără natura excepțională a marelui lider de afaceri care nu ține cont de convențiile sociale.
În Manifestul pe care l-a publicat în octombrie 2023, Andreesenn susține că tehnologia ne va face supraoameni liberi.
În 2025, găsim un grup de tehnocrați legați de puterea politică, convinși de superioritatea lor intelectuală, de curajul și de meritele lor. Cum ar putea să nu fie convinși, dacă piața i-a sprijinit transformându-i în miliardari, dacă își petrec zilele planificând călătorii spațiale spre Marte sau construind o superinteligență?
Acești tehnocrați au o influență fără precedent și sunt pe deplin conștienți de dinamica și conflictele societății (nu uitați, ei au inventat sau controlează platformele de socializare). Sunt atrași de ideea unei puteri guvernamentale exercitate de un CEO totalitar, după chipul și asemănarea lor.
Silicon Valey a intrat in faliment odata cu impotenta CIA de ale furniza material pentru noi inventii si inovatii recoltat din campurile tactice vaste ale inamicilor cat si a partenerilor.
Dezvoltarea tehnologiei de recunoastere faciala cu algoritmi ce sezizeaza si considera gestica si mimica a dus la imposibilitatea spionilor CIA si a celorlate 66 de agentii secrete de cules date, sa mai poata efractiona si fura materialele necesare pentru inovatiile celor din Silicon Valey.
E seceta puternica in centrele de cercetari americane, nimic la orizont. Comunicarile stiintifice la pamant, activitatea de patentare adusa si ea la zero.
Unde este akademia americana cu sistemul PISA?
Au ramas doar cu lozincile si fara produse pe „piata libera”.