Vă aduceți aminte cum Mark Zuckerberg trâmbița despre noua lume virtuală în care vom trăi cu propriile avatare – o viață în metavers. Dar entuziasmul pentru această păcăleală se ofilește – la fel și investițiile.
Tastați „metaverse” în Google Trends și veți vedea că traficul de căutare pentru acest cuvânt s-a prăbușit cu aproximativ 80% în ultimul an.
Ar fi mai bine să menționați inteligența artificială care poate „genera” text, imagini sau alte date. Investițiile de capital de risc în acest sector anume au crescut cu 425% între 2020 și 2022.
Până și Zuckerberg a ajuns să vorbească mai mult despre eficiență decât despre metavers. Și pe bună dreptate: Reality Labs, divizia care produce căștile VR Meta Quest(vândute cu 1500 de dolari), a înregistrat anul trecut o pierdere de 13,7 miliarde de dolari.
De asemenea, Meta a rămas remarcabil de tăcută în ceea ce privește marele său plan de a angaja 10.000 de persoane din UE pentru a lucra la metavers. Microsoft, între timp, și-a ucis „echipa industrială a metaversului” la doar patru luni după ce a înființat-o, concediind 100 de membri ai personalului.
Unde a mers totul prost?
Metaversul are câteva probleme majore, subliniază Financial Times. Prima este că nimeni nu pare să se pună de acord asupra a ceea ce este – nici măcar cei care se prezintă ca fiind liderii noului nostru viitor fantastic nu reușesc să ajungă la o definiție comună.
Cei ca Zuckerberg par să creadă că este vorba, în esență, de o lume VR, care oferă emoția de a avea întâlniri video sub forma unor avatare în săli de ședințe virtuale. Alții și-l imaginează ca pe un internet care este cumva susținut de o bază de date atotputernică cunoscută sub numele de blockchain și care implică minunatele șiruri de cod cunoscute sub numele de jetoane nefungibile(NFT).
În al doilea rând, „ideea lui Zuckerberg despre metavers – mai puțin despre blockchain și mai mult despre utilizarea unei combinații de VR și AR pentru a crea un internet imersiv, 3D – este încă un concept vag”, spune Dave Karpf, profesor de informatică la Universitatea George Washington.
Această ambiguitate duce la cea mai gravă problemă a metaversului: nimeni nu pare să îl dorească, indiferent cât de bun devine hardware-ul. Cu alte cuvinte, metaversul nu a început niciodată cu adevărat – și totuși s-a terminat deja.