AcasăDIVERSEMercedesul antiglonț al oligarhului Usmanov, confiscat în Italia

Mercedesul antiglonț al oligarhului Usmanov, confiscat în Italia

Ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei după invazia în Ucraina, poliția din Italia a confiscat o mașină blindată de 600.000 de euro (668.470 de dolari) aparținând oligarhului  Alisher Usmanov, acționar majoritar la gigantul Metalloinvest și un apropiat al lui Vladimir Putin.

Mercedesul Maybach S650 Guard VR10 a fost confiscat de ofițeri din Sardinia în timp ce aplicau sancțiunile UE. Polițiștii italieni au sugerat că această mașină, cumpărată de Usmanov în 2018,  concepută și pentru a proteja împotriva atacurilor cu gaze letale, ar fi putut fi folosită de Putin în timpul vizitelor în Sardinia.

Usmanov, un magnat cu o avere netă estimată la 19,5 miliarde de dolari, mai  deține editura Kommersant, este coproprietar al MegaFon, al doilea cel mai mare operator de telefonie mobile din Rusia, și a devenit cel mai mare investitor al Digital Sky Technologies.

La 28 februarie, Uniunea Europeană l-a pus pe lista neagră a sancțiunilor, impunându-i o restricție de călătorie în UE și înghețându-i toate bunurile. Usmanov a pierdut deja o vilă de 17 milioane de euro în Sardinia și șase companii în valoare de 66 de milioane de euro. De asemenea, autoritățile germane i-au confiscat superiahtul Dilbar(600 de milioane de dolari) la Hamburg.

Oligarhul a fost sancționat și în Marea Britanie, unde are  interese semnificative în cluburile de fotbal Arsenal și Everton și deține Beechwood House din Highgate, în valoare estimată la 48 de milioane de lire sterline (63,13 milioane de dolari), și proprietatea Sutton Place din Surrey din secolul al XVI-lea.

author avatar
Radu Jacotă Redactor