AcasăDIVERSEMărturia unui investitor miliardar: “Lumea este condusă de invidie!”

Mărturia unui investitor miliardar: “Lumea este condusă de invidie!”

La 98 de ani, Charlie Munger, vicepreședintele gigantului financiar Berkshire Hatahaway, controlat de magnatul Warren Buffett, spune că nu i-a păsat niciodată să își compare bogățiile sale cu banii altora.

Mai degrabă, el a recunoscut că motivația sa în acumularea averii a fost întotdeauna aceea de a-și asigura independența, libertatea de a face ceea ce dorește în afaceri și în viață – și  îndeamnă mai mulți oameni să îi urmeze exemplul.

„Lumea nu este condusă de lăcomie. Este condusă de invidie”, a declarat Munger la reuniunea anuală a Daily Journal, compania media în care este director. Munger, care a acumulat o avere pe care Forbes o estimează la 2,2 miliarde de dolari, a adăugat că „este obișnuit ca oamenii să devină invidioși pe succesul altora”. „Indiferent cât de mulți bani au unii, altcineva va avea întotdeauna mai mult”.

Este o părere pe care Munger a exprimat-o și în trecut, atribuită mai ales prietenului și partenerului său de afaceri de lungă durată, Buffet.

Dar  pare încrezător că a depășit el însuși această tendință.”Am învins invidia în propria mea viață. Nu mai invidiez pe nimeni. „Nu dau doi bani pe ce are altcineva. Dar alți oameni sunt înnebuniți de invidie”.

Desigur, este mai ușor să spui asta atunci când ești miliardar. Forbes enumeră peste 1.300 de alți bogătași cu averi mai mari decât a lui Munger – inclusiv Buffett, care a strâns 106 miliarde de dolari.

În 2017, Munger a spus într-un interviu că încearcă întotdeauna să evite sentimentele de „invidie și gelozie” în afaceri. “Aceste tipuri de gânduri îți pot afecta cariera, pentru că vei avea mai multe șanse să iei decizii părtinitoare care ar putea avea rezultate proaste”.

Într-adevăr, un studiu din 2018 a arătat că oamenii mânați de invidie au mai multe șanse să se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Influența rețelelor sociale a fost ,de asemenea, criticată pentru că alimentează invidia prin prezentarea și promovarea vieții de lux.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
565 afisari

2 COMENTARII

  1. MOSULE TREZESTE-TE DACA MAI POTI…. lumea e condusa de ; HOTI, BANDITI, MAFIOATI , ETC invidia E O BOALA MINTALA ……………….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger