AcasăDIVERSEMâncare din plastic, kitsch pentru stomac

Mâncare din plastic, kitsch pentru stomac

În Japonia, expunerea felurilor de mâncare în vitrine cu reproduceri fidele din plastic este un obicei al multor restaurante. Pentru prima dată, creatorii acestor obiecte hiperrealiste și-au dat frâu liber imaginației pentru o expoziție de kitsch.

Un „turn înclinat de pizza” cu brânză topită, un joc Tetris din pui sau un crevete prăjit așezat pe varză tocată se numără printre cele aproximativ șaizeci de creații care sunt expuse într-un centru comercial din Tokyo.

Alte lucrări, mai puțin excentrice, subliniază măiestria și meticulozitatea creatorilor lor, cum ar fi motivele delicate care împodobesc rulourile de alge uscate care înconjoară orezul alb (maki).

„În mod normal, trebuie să urmăm instrucțiunile clienților noștri”, a declarat pentru AFP Shinichiro Hasata, în vârstă de 57 de ani, unul dintre designerii reprezentați la expoziție.

Dar de data aceasta, „ne putem folosi imaginația. Suntem complet liberi să decidem cum va arăta produsul final”, spune el.

Toate piesele din expoziție au fost concepute de angajații Iwasaki, cea mai importantă companie japoneză de produse alimentare din plastic, care își sărbătorește anul acesta cea de-a 90-a aniversare.

La o fabrică a companiei din Yokohama, lângă Tokyo, artizanii iau mai întâi matrițe de ingrediente din mâncăruri reale pregătite de clienții restaurantelor.

Aceștia se ocupă apoi de decorarea minuțioasă a mostrelor pentru a le face să pară cât mai realiste posibil, fie că este vorba de picături de umezeală pe un pahar cu gheață sau de vânătăi subtile pe suprafața unui fruct.

„Lucrurile proaspete sunt mai greu de făcut. Legume proaspete, pește proaspăt. Produsele gătite sunt mai ușoare, deoarece culorile sunt mai puțin complicate, explică directorul fabricii, Hiroaki Miyazawa.

Pe lângă faptul că “deschid apetitul”, reproducerile din plastic ale felurilor de mâncare pot, de asemenea, să faciliteze comenzile străinilor, în cazul în care restaurantele au doar meniuri japoneze.

Cu toate acestea, industria japoneză de alimente false este în declin, suferind în special de mai bine de doi ani de impactul pandemiei de Covid-19, care a subminat activitatea barurilor și restaurantelor și a închis țara turiștilor străini.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
722 afisari

2 COMENTARII

  1. DAR tu cum vrei.sa expuna halci de carne imputita ?Ce kitsch, ce tu mananci plastic? Este doar ca sa stii si tu ce au de vanzare De ce dracu’sunteti atat de prosti bai ziaricilor

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger