AcasăDIVERSEMai periculoși decât spionii ruși? Cablurile submarine, victimele pescarilor

Mai periculoși decât spionii ruși? Cablurile submarine, victimele pescarilor

Se vorbește mult despre războiul cablurilor submarine, dar operațiunile de spionaj provoacă de fapt mai puține pagube decât incidentele cu plasele de pescuit și ancorele navelor

Se vorbește mult despre războiul cablurilor submarine, dar operațiunile de spionaj provoacă de fapt mai puține pagube decât incidentele cu plasele de pescuit și ancorele navelor.

Mai multe cabluri subacvatice de telecomunicații și electrice au fost avariate în Marea Baltică pe parcursul ultimelor luni, iar NATO a intervenit. Liderii și experții europeni suspectează acte de „război hibrid” orchestrate de Rusia și de „navele sale spion”.

„Interesul crescut pentru reziliența cablurilor arată importanța acestei infrastructuri de care suntem atât de dependenți”, a declarat Tomas Lamanauskas, secretar general adjunct al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) din cadrul ONU, într-un interviu recent acordat AFP.  El susține instituirea unor„reguli de coabitare” cu pescarii și alte industrii de navigație.

Pentru o lungă perioadă de timp, instalarea și exploatarea cablurilor submarine a fost prerogativa marilor operatori de telecomunicații care lucrau în consorții. Dar giganții internetului au devenit noii constructori de cabluri, în mare parte din cauza exploziei fluxurilor de date.

Potrivit Comitetului internațional pentru protecția cablurilor (CIPC), principala organizație din sector, se înregistrează în medie între 150 și 200 de defecțiuni pe an la nivel mondial.

Dar 80% din daune sunt „atribuite pescuitului și ancorei”, subliniază  Lamanauskas, citând plasele de pescuit și navele care își trag accidental ancorele.

Există, de asemenea, pericole naturale, abraziune și defecțiuni ale echipamentelor.ONU dorește să le sporească reziliența, apelând la comunitatea internațională pentru sprijin.

UIT și CIPC au înființat un grup de 40 de specialiști, inclusiv miniștri, șefi ai autorităților de reglementare și lideri din industrie, pentru a dezvolta planuri. Aceștia se vor întâlni pentru prima dată la 26 februarie în Nigeria.

Sarcina grupului consultativ – coprezidat de Nigeria și Portugalia – va fi de a studia soluțiile posibile pentru îmbunătățirea rezistenței cablurilor, promovând cele mai bune practici pentru actorii din sectorul public și privat.

Cablurile submarine de telecomunicații transportă 99% din traficul internațional de date.Aproximativ 1,4 milioane de kilometri de fibră optică traversează oceanele, permițând transmiterea de informații în întreaga lume pentru servicii esențiale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
246 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger