Cauta

“Mai mulți miliardari decât capodopere”. O colecție faimoasă țintește un record absolut

Va reuși o colecție de artă să spargă bariera simbolică a miliardului de dolari? Christie’s țintește un record absolut prin licitarea la New York a operelor regretatului cofondator al Microsoft Paul Allen, un simbol al unei piețe care face furori într-o lume zguduită de crize.

Mai puțin cunoscut publicului larg decât Bill Gates, alături de care a fondat Microsoft în 1975, Paul Allen a fost un miliardar polivalent, pasionat de cultura pop, de la Jimi Hendrix la Nirvana sau Star Trek, ale cărei obiecte le-a expus în Seattle, orașul său natal.

Proprietar al mai multor francize sportive, precum Seattle Seahawks, el a strâns și o colecție de artă impresionantă, pe care o împrumuta muzeelor înainte de moartea sa, în 2018.

În cele 150 de lucrări, care vor fi vândute miercuri și joi la sediul Christie’s din Rockefeller Center  Manhattan, ansamblul urmărește mai mult de 500 de ani de istorie a artei, de la Botticelli și Canaletto la Georgia O’Keeffe și Louise Bourgeois, trecând prin Claude Monet, Francis Bacon și Edward Hopper.

Se estimează că mai multe capodopere vor ajunge la cel puțin 100 de milioane de dolari, printre care „Les Poseuses, Ensemble (1888) de Georges Seurat, un vârf al pointilismului, și „Montagne Sainte-Victoire” (1888-1890) de Paul Cézanne, un precursor al cubismului.

De asemenea, sunt incluse „Livada cu piersici” a lui Vincent Van Gogh și o pictură din perioada tahitiană a lui Paul Gauguin, „Maternitatea II” (1899), care o înfățișează pe iubita sa de 17 ani, Pahura. Perioada tahitiană a lui Gauguin, una dintre cele mai căutate, a devenit controversată din cauza relațiilor pe care pictorul le-a avut cu adolescente în timp ce se afla pe insulă.

Chiar dacă s-a certat cu Bill Gates, Paul Allen a semnat în 2009 „Giving Pledge”, iar toate vânzările vor fi donate în scopuri caritabile. Sora sa, Jody Allen, care conduce Fundația Paul Allen, nu a oferit detalii despre lucrările care vor beneficia de această inițiativă.

Christie’s, care este controlată de holdingul Artemis al magnatului francez  François Pinault, speră să intre în istoria pieței de artă prin strângerea a peste un miliard de dolari. Acesta ar fi un nou record, după colecția Macklowe, numită după un cuplu bogat din New York, care a fost vândută cu 922 de milioane de dolari la rivalul Sotheby’s în primăvară.

Valori sigure

Potrivit experților caselor de licitații, arta este mai mult ca oricând o investiție sigură în ochii celor foarte bogați, într-un context economic dificil, împovărat de războiul din Ucraina și de riscul recesiunii.

„Clienții vor să își diversifice activele, să profite de artă pentru că știu că majoritatea operelor continuă să crească în valoare în timp”, a declarat pentru AFP Adrien Meyer, co-președinte al departamentului de artă impresionistă și modernă de la Christie’s. „Sunt mai mulți miliardari decât capodopere disponibile pe piață, iar cererea este foarte diversă”.

„Nu vedem niciun semn de încetinire”, confirmă vicepreședintele Phillips, Jeremiah Evarts, care notează că „mulți colecționari se uită la secolul XX și poate se simt mai încrezători în a cumpăra un Picasso, un Chagall sau un Magritte”, care sunt valori sigure.

Pe 15 noiembrie, Phillips va licita un tablou de Marc Chagall din 1911, „The Father”, o lucrare furată de naziști și recent restituită de Franța moștenitorilor de drept, care au decis să o vândă.

Ultimele stiri

  • Cea mai bună alegere din Europa pentru investitorii financiari
  • BREAKING NEWS. Mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu
  • Răzvan Lucescu – titlul de campion cu cel mai înalt grad de dificultate
  • Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am nenumărate lucruri pe care mi le reproşez” – VIDEO
  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Exit mobile version