AcasăDIVERSEMai mult decât petrolul: averea de 300 de miliarde de dolari a...

Mai mult decât petrolul: averea de 300 de miliarde de dolari a unei familii secrete din Emiratele Arabe

Într-o regiune în care opulența este la vedere, șeicul Tahnoon bin Zayed Al Nahyan păstrează un profil scăzut, ceea ce contrazice importanța sa. Dar el se ocupă efectiv de o mare parte din averea familiei regale din Abu Dhabi, care este mai mare decât oricare alta din lume.

Având în vedere că Emiratele Arabe Unite dețin aproximativ 6% din rezervele dovedite de petrol din lume și sunt cunoscute pentru concentrarea banilor în cadrul familiilor regale, nu este un secret că familia Al Nahyans este bogată. Dar investițiile în orice, de la linia de lenjerie intimă a Rihannei și big data la fast-food și SpaceX a lui Elon Musk le-au propulsat avuția pe noi culmi.

Averea  netă se ridică în prezent la cel puțin 300 de miliarde de dolari, potrivit unei analize realizată de Bloomberg Billionaires Index, care a inclus documente de reglementare, înregistrări imobiliare și declarații corporative. Este mai mult decât cele 225 de miliarde de dolari atribuite familiei Walton, care a fost recunoscută de mult timp ca fiind cea mai bogată din lume datorită dominației Walmart Inc. în domeniul comerțului cu amănuntul.

Stabilirea exactă a mărimii bogăției regale este dificilă, deoarece granițele care separă familia de stat sunt adesea neclare. În cazul familiei Al Nahyan care conduce Emiratele Arabe Unite de la independență, în urmă cu o jumătate de secol – unele bunuri sunt strict private, în timp ce altele sunt legate de guvern. Deținerile clar personale înseamnă că averea ei vizibilă depășește alte clanuri din Golf, inclusiv familia regală saudită.

Șeicul Tahnoon – centura neagră la jiu-jitsu – activează atât în sectorul public, cât și în cel privat. Este șeful fondului de investiții din Abu Dhabi, ADQ, precum și al First Abu Dhabi Bank, cel mai mare creditor al țării.

Printre proprietățile personale ale familiei se numără o firmă de investiții a cărei valoare a crescut cu aproape 28.000% în ultimii cinci ani. International Holding Co. este considerată prea regală pentru a eșua de către investitorii interni familiarizați cu compania, dar prea opacă pentru ca unele instituții internaționale să parieze pe ea.

Proprietățile familiei Al Nahyan includ active trofeu, precum clubul de fotbal Manchester City, o duzină de  palate, inclusiv Chateau de Baillon, la nord de Paris, și cea mai mare parte a exclusivistului Berkeley Square din Londra.

Însă punctul central al ascensiunii familiei se află în Royal Group, o rețea vastă de companii care are peste 27.000 de angajați în domenii de la finanțe la robotică.

În ultimele două decenii, a crescut de la o operațiune relativ mică până la a comanda active în valoare de aproape 300 de miliarde de dolari, potrivit unor persoane familiare cu operațiunile sale, care au cerut să nu fie identificate deoarece informațiile sunt private.

Pe măsură ce bogăția familiei Al Nahyan crește, crește și influența ei în regiune și în întreaga lume. Șeicul Tahnoon este recunoscut ca un lider al imperiului,  precum și un emisar politic important. Investițiile în țări precum Turcia și Egipt susțin adesea eforturile fratelui său, șeicul Mohammed bin Zayed, președintele EAU, cunoscut sub numele de MBZ, de a extinde influența națiunii.

Tahnoon și MBZ fac parte dintr-un grup de șase frați, cunoscuți sub numele de Bani Fatima. Toți sunt fiii fondatorului Emiratelor Arabe Unite, șeicul Zayed bin Sultan Al Nahyan.

Șeicul Mansour – care ocupă funcția de viceprim-ministru, președinte al băncii centrale și șef al fondului federal de investiții Emirates Investment Authority – este o altă figură cheie, dar toți contribuie la construirea averii familiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
835 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger