AcasăDIVERSELupta unui fiu de „mafioso” împotriva Cosa Nostra

Lupta unui fiu de „mafioso” împotriva Cosa Nostra

Giuseppe Cimarosa cunoaște foarte bine Mafia și metodele sale de intimidare. Sicilianul în vârstă de 40 de ani este fiul lui Lorenzo Cimarosa – un mafiot decedat în 2017, care a decis să colaboreze din 2013 cu justiția italiană –   iar mama sa este verișoara lui Matteo Messina Denaro, cel mai puternic naș al Cosa Nostra, arestat la 16 ianuarie la Palermo după 30 de ani de fugă.

Pentru acest militant antimafia convins, lupta împotriva caracatiței trece astăzi prin educarea tinerilor pentru a schimba „mentalitățile” care guvernează în continuare o societate care trăiește de zeci de ani sub jugul acesteia.

După arestarea lui Denaro, „adevărata bătălie este acum una culturală”, a declarat Cimarosa într-un interviu acordat AFP la școala de echitație pe care o conduce în vestul Siciliei, în localitatea Castelvetrano, bastionul nașului închis, a cărui ascunzătoare se afla la doar câțiva kilometri distanță.

„Acum trebuie să schimbăm mentalitatea oamenilor. Dușmanul nu mai este mafia, ci mentalitatea mafiotă care, din păcate, încă mai condiționează comportamentele sau pur și simplu modul de gândire”.

Cimarosa a organizat joi o manifestație antimafia sub ferestrele casei familiei nașului, în centrul istoric al orașului. Și și-a convins propriul tată să colaboreze cu justiția pentru a pune după gratii mai mulți membri ai clanului Messina Denaro.

“Mafia își bazează toată forța pe frică, așa că oamenilor le este frică să se expună, preferă să privească în altă parte, fără să realizeze că este treaba tuturor”

Presiunea Omerta, legea tăcerii impusă de mafie, este puternic resimțită în societatea siciliană: presa sosită la Castelvetrano pentru a acoperi finalul evadării celui mai căutat criminal din Italia s-a confruntat cu reticența locuitorilor de a depune mărturie. Mormântul tatălui lui Giuseppe a fost distrus de două ori.

Dar fiul și familia sa au ales să renunțe la programul de protecție oferit de instanțe și să rămână în Castelvetrano. Astăzi, se simte „un pic mai în siguranță” și este optimist: „mafia nu mai este invincibilă, așa cum credea, statul este mai puternic”.

El își pune toate speranțele în „ciocnirea dintre generații, o ciocnire de mentalități care poate avea loc în cadrul aceleiași familii”, așa cum a fost cazul între el și tatăl său.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
415 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger