AcasăDIVERSELovitură pentru țuica românească. Statul impune noi interdicții

Lovitură pentru țuica românească. Statul impune noi interdicții

Nu produci fructe, nu ai voie să distilezi acasă

Românii nu-și vor mai putea produce țuica tradițională sau rachiul în gospodăria proprie decât dacă fac dovada că dețin terenul de pe care s-au recoltat fructele respective. Totodată, aceștia nu au voie să producă mai mult de 50 de litri de alcool pe an, fiind obligați să-și înregistreze dispozitivul de distilare de mici dimensiuni la autoritatea competentă.

Persoanele care produc mai mult de 50 de litri de țuică sau rachiu pe an și care nu au în proprietate terenurile de pe care recoltează fructele riscă să intre sub incidența evaziunii fiscale. Ministerul Finanțelor Publice a decis să modifice Codul Fiscal, înăsprind, astfel, condițiile în care românul își mai poate produce țuica în propria gospodărie.

”Este scutit de la plata accizelor alcoolul din fructe, în limita a 50 de litri anual, consumat de o persoană fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri, cu condiția ca niciun fel de vânzare să nu aibă loc, fiind obligatorie utilizarea unui dispozitiv de distilare simplu, de mici dimensiuni, înregistrat la autoritatea competentă. Alcoolul din fructe, indiferent de concentrația acestuia, trebuie să fie  produs de respectiva persoană fizică din fructe deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real și/sau produs pentru respectiva persoană fizică în distilerii autorizate din fructele deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real”, se arată în proiectul de modificare a Codului Fiscal.

Termenul de familie definit în proiectul de act normativ înseamnă soțul și soția sau soțul, soția și copiii lor necăsătoriți, care locuiesc sau gospodăresc împreună. Este asimilată termenului familie și situația persoanei necăsătorite care locuiește împreună cu copiii aflați în întreținerea sa, precum și bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și al fiecăruia dintre ei, care locuiesc și gospodăresc împreună. Prin termenul copil se înțelege copilul în vârstă de până la 18 ani sau tinerii majori, cu condiția ca aceștia să frecventeze cursurile învățământului liceal sau profesional, provenit din căsătoria soților, copilul unuia dintre soți, copilul adoptat, precum și copilul încredințat unuia sau ambilor soți ori dat în plasament familial sau pentru care s-a instituit tutela sau curatela potrivit legii.

Condiții pentru reducerea accizelor

Potrivit modificărilor din Codul Fiscal, pentru micii producători independenți de vinuri spumoase, precum și pentru micii producători independenți de băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri, reducerea de 50 % din nivelul standard al accizelor se aplică doar dacă se produce o singură categorie de produse, altele decât bere și vinuri, și doar dacă producția realizată în ultimele 12 luni consecutive de funcționare nu depășește limitele cantitative maxime. Nivelul redus al accizelor se aplică și pentru micii producători independenți de bere nou-înființați care declară pe propria răspundere că vor produce o cantitate mai mică de 200.000 hl de bere/an. Fiecare mic producător independent va avea obligaţia de a depune la autoritatea competentă, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, o declaraţie pe propria răspundere privind cantitatea de bere pe care a produs-o în anul calendaristic precedent si/sau cantitatea de bere pe care urmează să o producă în anul în curs. Pentru accizarea micilor producători se vor utiliza limite de 200.000 hl anual, 1.000 hl vinuri, 15.000 hl băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri și 250 hl de produse intermediare.

Cât se poate cumpăra din afară

În cazul produselor accizabile, Ministerul Finanțelor a stabilit noi cantități pe care românii le pot procura din afara țării, doar pentru consum propriu. Astfel, limitele cantitative sunt 800 de bucăți țigarete, 400 bucăți țigări, 200 bucăți țigări de foi, 1 kg de tutun de fumat, 10 litri de băuturi spirtoase, 20 de litri de produse intermediare, 90 de litri de vinuri, din care maximum 60 l de vinuri spumoase, și 110 litri de bere.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.