AcasăDIVERSELovitură pe piața asigurărilor. Se schimbă tarifele RCA

Lovitură pe piața asigurărilor. Se schimbă tarifele RCA

Şoferii din Bucureşti sunt PEDEPSIŢI, chiar şi nevinovaţi: de ce plătesc RCA mai scump decât cei din restul ţării

Autoritatea de Supraveghere Financiară va trebui să impună tarife de referință la RCA firmelor de asigurări, în baza unei noi formule de calcul. Potrivit unui proiect de lege al parlamentarilor, tarifele de referință vor fi obligatorii, și nu orientative, cum sunt în prezent. Totodată, sancțiunea pentru neplata integrală a despăgubirilor va crește de la 50.000 de lei la 500.000 de lei.

Parlamentarii vor să pună frână creșterii necontrolate și, mai ales, nejustificate a tarifelor RCA. Astfel, potrivit unui proiect de lege,  Autoritatea de Supraveghere Financiară va fi nevoită să instituie tarife de referință pentru firmele de asigurări, tarife care nu pot fi depășite.

”Prezenta propunere legislativă se impune ca necesitate în oferirea unei siguranțe pentru cetățeni, cu privire la obligațiile ce decurg din încheierea contractelor RCA în contextul actual, care a generat o criză a prețurilor în acest domeniu de activitate. Astfel, falimentul unei companii gigant din domeniul asigurărilor (City Insurance) a creat o pseudojustificare de a elucta câștiguri financiar greu de suportat de către cetățenii care trebuie să încheie asigurări civile obligatorii, iar în acest context social și economic, legiuitorul trebuie să prezinte o modalitate de protecție acestor categorii de cetățeni”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ. Companiile de asigurare de pe piața de profil din România au ridicat plafoanele (tarifele) nejustificat de mult, susțin inițiatorii proiectului, creând inadvertențe socio-economice pe piața de profil, ducând de foarte multe ori la imposibilitatea încheierii unor noi contracte de asigurare obligatorie. ”Potrivit acestei inițiative legislative, asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule ține cont de directivele europene în materie, de experiența altor state membre relativ la reglementarea acestei asigurări”, se mai precizează în fundamentarea proiectului de act normativ.

Scad prețurile

Conform propunerii de act normativ, asigurătorii RCA vor fi obligați să nu depășească tarifele de referință ale ASF. Actul normativ va permite stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a unui tarif RCA de referință aplicat atât persoanelor fizice, cât și juridice. ”Având în vedere împrejurările excepționale manifestate prin dezechilibru major între cerere și ofertă, respectiv disfuncționalitatea evidentă a pieței asigurărilor obligatorii auto din România, s-a considerat necesară instituirea unui just echilibru bazat pe o realitate obiectivă din punct de vedere al capacității financiare a potențialilor asigurați. În momentul de față, explozia prețurilor nu are cauze reale”, susțin parlamentarii. Aceștia arată că, potrivit calculelor făcute de către specialiști, profitul asigurătorilor este, în prezent, de peste 50%. Conform celor declarate de către conciliatorii în asigurări, în primul semestru al anului 2021 comunicarea pentru dauna medie a fost circa 8.000 de lei. Având în vedere că 5 din 100 de șoferi fac accidente, deci 8.000 x 5 = 40.000, iar la asigurător rămân 70.000 lei.

Sancțiuni drastice

Pentru a descuraja majorările de tarife RCA, asigurătorii vor fi sancționați cu amenzi de 500.000 de lei. Sancțiunile vor fi aplicate și pentru neplata integrală a daunelor din dosarele RCA.  Tariful de referință va deveni obligatoriu și nu va mai fi orientativ, ca până acum. Acesta va avea o formulă de calcul compusă din prima de risc, formată, printre altele, din dauna medie și frecvența medie, rata anuală de modificare a frecvenței daunei, pe baza datelor statistice, rata anuală de modificare a inflației (severității) daunelor, cheltuielile asigurătorului determinate la valoarea medie, marja de profit exprimată ca procent din prima brută, precum și încărcarea datorită aplicării sistemului bonus malus.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
13.576 afisari

15 COMENTARII

  1. O magarie totala cu rca-ul ,asiguratorii maresc cum si cand vor tarifele,service-urile repara pe ce tarife vor si cu ce piese (din dezmembrari)vor masinile,iar romanul plateste.Colac peste pupaza,daca nu ai rca valabil,ti se iau numerele de pe masina,care sunt platite de tine și primesti si amenda ,doua sanctiuni pentru aceeasi contraventie,plus costul autoplatformei fiindca …..nu mai ai numere la masina.Eeeee cum suna?

  2. Poate o ieși dracu un război și facem ca afgani nu mai folosim nici numere nici RCA nici rovinieta doar punem combustibil. Problema e următoarea toate sau scumpit de la mâncare electricitate ,etc la nivelul europenilor, pai fraților faceți și salariul la fel ca la europeni și îmi convine oameni au minim 1500de euro.nu 250 ca în ro .treziți-vă

  3. Cum ar fi ca fiecare om ce umblă pe trotuar sau pe drum să aibe un nr în față și unul în spate?
    Orice bun odată înregistrat nu mai este al tău. De aceea plătești impozit pe acel bun, de fapt chirie, de aceea ți-l pot lua, de aceea îți pun îngrădiri.

  4. Nu poți să nu plătești dacă ai mașină. Am un Sandero din 2018, mai am 2 ani de plătit rate și am plătit RCA(1 an)+CASCO(3 luni) 1170 de lei, la Alianz Tiriac. Ce era sa fac ? Cu cine să te lupți ? Și asta a fost o ofertă de preț, cea mai convenabilă.
    O zi bună tuturor.

    • Mașina este a băncii pînă plătești ratele, după aceea este a statului pînă o radiezi. Cu bunul tău faci ce vrei, cînd vrei, unde vrei atîta vreme cît nu faci rău cuiva, nu strici bunul cuiva, nu îngrădești pe nimeni a umbla liber.
      Dar cum băncile merg după regulile făcute de cei din spatele statelor, se pare, este tot timpul a celor nevăzuți.

    • 1170… Dar 1418 lei ce ziceți ? Anul trecut am plătit pe polita RCA 580 de lei
      În acest caz ce e de făcut?
      NIMIC

  5. Este doar o propunere legislativă,care se va uita prin sertarele unui parlamentar,vor mai trece câteva luni și tot nu se va schimba nimic,dar o lege care să intre în vigoare următoarea zi nu se poate da,așa-i ???? Deci,praf în ochi,mulțumim ASF,că vă luați salariile degeaba,trântorilor !!!

  6. ASIGURARILE SUNT O EXCROCHERIE AVIZATA DE STAT !, STATUL ISI IA COTA PARTE DIN BENEFICIU !.ASF ESTE CA SI ANRE O GASCA DE PROFITORI CARE FAC JOCURILE MURDARE SI POARTA MASCA DE AGENTIE DE REGLEMENTARE SI RESPECTIV DE SUPRAVEGHERE !.VEZI TUNURILE DIN ASIGURARI DATE SUB „SUPRAVEGHEREA ASF ” !.
    Cand mi-am asigurat casa vad la „PACHET IMPUSE OBLIGATORIU ” ALUNECARE DE TEREN !,le-am explicat ca nu-i cazul -STAU PE SES !;ALTA TRAZNAIE -CADERE DE CORPURI DIN COSMOS !!, -NU STAU NICI MACAR LINGA UN AEROPORT SI NICI IN ZONA CULOARELOR DE ZBOR A AERONAVELOR !; ALTA TAMPENIE BANC SONIC !!.
    INTELEG O ASIGURARE PENTRU FOC !,CUTREMUR !TRAZNET !,INUNDATIE DE LA VECINII DE APARTAMENT !,NU EI BAGA CE LE TRECE PRIN TEASTA ACEEA DE BIVOLI,IAR ASF NU-L DOARE NICI IN CUR CA EL ISI IA COTA PARTE IN MII SI ZECI DE MII DE EURO PE LUNA COTA PARTE.

  7. Sa ma kaka in gura lor nai ce sa le faci !oameni din umbra ne conduc ,,!!!! Oșlobaniiii !

  8. Lege sa apere interesele noastre care sunt abuzive si nejustificate,utilitati,combustibil si tot ce este exagerat de scump,nu se poate da de pe o zi pe alta la urgenta,se da pt ei in miezul nopti,gratieri si legi sa pot fura pe rupte si sa nu fie sanctionati,iar prosti sa plateasca sa traiasca ei bine in psrlament,sa doarma pe ei si sa se omoare si injure pe putere.De as svea puterea as pune la munca in mine sa munceasca sa scoata salariile care le au si la care au pretenti ,,si dupa 3 ani de munca in mine si la sapaturi sa vad daca mau pot si vor in parlament.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger