AcasăDIVERSELondongrad forever? De ce Marea Britanie nu poate confisca banii Rusiei

Londongrad forever? De ce Marea Britanie nu poate confisca banii Rusiei

Adevărul este că nu s-a făcut mare lucru pentru a confisca activele rusești - fie că este vorba de cele deținute de oligarhi sau, mai realist, de cele ale băncii centrale

În politică, realitatea se potrivește rareori cu retorica. Iar realitatea este că, probabil, Marea Britanie nu va confisca niciodată banii Rusiei.

O mulțime de cuvinte îndrăznețe au fost rostite de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. În capitala Marii Britanii – supranumită „Londongrad” pentru reputația sa de rezervație pentru oligarhii ruși – unii oficiali au cerut a vilele acestor magnați să fie confiscate pentru a găzdui refugiații ucraineni. Alții au sugerat să se ia activele rusești din băncile britanice pentru a ajuta la finanțarea apărării Ucrainei.

Pălăvrăgeală politică și nimic mai mult

Adevărul este că nu s-a făcut mare lucru pentru a confisca activele rusești – fie că este vorba de cele deținute de oligarhi sau, mai realist, de cele ale băncii centrale. Politico a vorbit cu mai mulți avocați specializați în domeniul sancțiunilor, toți spunând că – indiferent de pălăvrăgeala politică – nu există și nu va exista o poziție legală pentru a lua banii, proprietățile sau alte active rusești înghețate.

Guvernul nu a publicat niciodată cifre oficiale cu privire la valoarea totală a activelor rusești deținute în Regatul Unit. Și există diferențe mari între înghețarea activelor și confiscarea acestora.

Înghețarea activelor este considerată o măsură temporară. În timp ce autoritățile pot utiliza profiturile generate de investirea banilor, așa cum a convenit UE, activele în sine vor fi returnate la un moment dat. Pe de altă parte, confiscarea permanentă ar putea avea ramificații juridice importante. Parlamentarii britanici încep să se confrunte cu această realitate.

“Nu există niciun precedent juridic direct pentru confiscarea activelor”

Harriet Baldwin, un conservator de rang înalt și președinte al influentei Comisii pentru Trezorerie a Camerei Comunelor, a declarat în martie că Marea Britanie nu poate „să meargă și să confiște bunurile oamenilor la întâmplare”, deoarece „acest lucru ne-ar transforma într-un regim cleptocratic”.

Pentru Freya Page, director la Kharon, o firmă de analiză care urmărește sancțiunile, și fost oficial al  Oficiului britanic pentru implementarea sancțiunilor financiare (OFSI), confiscarea activelor rusești, a proprietăților și a bunurilor de lux nu înseamnă un „instrument eficient”. În plus, ar îngreuna și posibilele negocieri cu Vladimir Putin.

Un politician occidental – căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis – a remarcat, de asemenea, “puterea redusă a sancțiunilor în cazul în care banii sunt confiscați”. „Noi impunem sancțiuni ca o măsură care este concepută pentru a fi temporară și pentru a răspunde la o situație specifică. Dar, în mod evident, dacă treci la confiscarea activelor, acesta este un act permanent”.

Întrucât majoritatea activelor rusești sunt deținute la Euroclear, un depozitar de valori mobiliare din Belgia, ar fi necesar un acord la nivelul UE. Însă blocul comunitar este divizat. Belgia a salutat propunerile de a folosi o parte din profiturile obținute din active pentru a ajuta Ucraina, în timp ce premierul Estoniei, Kaja Kallas, a cerut Occidentului să confiște activele înainte de alegerile din SUA. Subiectul va fi pus pe tapet la summitul G7 din iunie.

Deși toate jurisdicțiile sunt îngrijorate de potențialele ramificații juridice și financiare ale preluării banilor, Marea Britanie se teme de  încălcarea normelor internaționale.

Guvernele care confiscă bani și bunurile persoanelor „încep să rescrie principiile de bază care stau la baza majorității sistemelor juridice atunci când vine vorba de interferența cu drepturile de proprietate și cu dreptul la un proces echitabil”, spune Anna Bradshaw, avocat specializat în sancțiuni la Peters&Peters.

Un punct de vedere susținut și de avocatul Francis Bond: “Nu există niciun precedent juridic direct pentru confiscarea activelor. Este un teritoriu complet necunoscut”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
296 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger