Există patru lecții de învățat după inundațiile din Valencia, Spania, și cele din sudul Franței.
În primul rând, aceste evenimente arată că, individual și colectiv, gospodăriile și autoritățile publice tind să subestimeze atât apariția dezastrelor naturale, cât și amploarea șocului pe care îl pot provoca.
Majoritatea oamenilor trăiesc în iluzia că nu vor fi martorii unor dezastre extreme în timpul vieții lor, deoarece se produc foarte rar. Rezultatul este un fals sentiment de invulnerabilitate, relatează Boursorama. Cu toate acestea, un eveniment extrem cu o probabilitate de 1% ar putea foarte bine să se întâmple mâine și să se repete câteva luni mai târziu.
În al doilea rând, încălzirea globală nu schimbă natura dezastrelor naturale, cât frecvența și intensitatea lor, în special frecvența celor mai extreme evenimente. Cu alte cuvinte, nu schimbă faptul că un eveniment climatic extrem ar putea avea loc mâine, ci doar probabilitatea acestuia.
În al treilea rând, inundațiile atrag atenția asupra importanței de a pune în aplicare o acoperire de asigurare adecvată. În cazul evenimentelor previzibile, asigurarea, mai degrabă decât redistribuirea ajutoarelor, este cel mai eficient mecanism. Nu numai că permite asiguraților să plătească în funcție de expunerea la risc aleasă, dar îi și încurajează să ia măsuri preventive pentru a beneficia de tarife mai bune. Spre deosebire de inundații, dezastrele imprevizibile sunt neasigurate sau chiar neasigurabile.
Nu se pune problema asigurabilității riscurilor de catastrofe naturale cauzate de încălzirea globală: atunci când riscul crește, tarifele trebuie să crească odată cu costul riscului și să scadă în funcție de efortul de prevenire. Piața și concurența asigură aceste ajustări. Pe de altă parte, se pune întrebarea dacă acoperirea în cauză este accesibilă.
În cele din urmă, inundațiile evidențiază eșecul sistemului public de gestionare a dezastrelor naturale. Deși autoritățile din Franța tocmai au decis să majoreze nivelul „suprataxelor” pentru astfel de catastrofe (de la 12% la 20 % pentru locuințe și de la 5% la 9% pentru vehicule), nu există niciun plan de indexare a acestora în funcție de creșterea inevitabilă a cererilor de despăgubire sau de ajustare în funcție de expunerea la risc a asiguraților.
Șmenuiala meteorogica.
Acușica a cumparat Guvernul un avion care….aduce ploaia !
Articolul nu spune nimic despre urbanizarea excesiva, densitatea mare ale cladirilor fara spatii verzi si areale de paduri urbane. Strazile au devenit canale de scurgere a apeo si parcarile auto subterame cimitire adevarate.