AcasăDIVERSE„Laserul” anti-fumat, noua fiță a francezilor

„Laserul” anti-fumat, noua fiță a francezilor

Cu laserul, „puteți renunța la fumat într-o singură ședință”, „rata de succes de 85%”: aceste promisiuni tentante abundă pe internet.

În Franța, site-ul web al unei rețele importante de „centre laser anti-fumat” promite abandonul țigărilor.

Laserul stimulează punctele de pe pavilionul urechii, acțiune care ar trebui să reducă nevoia de nicotină.

Această tehnică, un veritabil trend  în Hexagon, pretinde a fi derivată din „auriculoterapie”, la rândul ei derivată din acupunctură.

Chiar dacă asta înseamnă să plătești între 150 și 250 de euro pe ședință. Aceste promisiuni sunt cu atât mai tentante cu cât folosesc cu abilitate un lexic evocator al medicinei: „cabinete”, „terapeuți”, „tratament”.

„Fumătorii pot fi în mare dificultate atunci când au încercat deja să se lase de mai multe ori și cad foarte ușor în capcană”, a explicat pentru AFP Daniel Thomas, fost șef al departamentului de cardiologie de la spitalul parizian Pitié-Salpêtrière și purtător de cuvânt al Societății francofone de tabacologie (SFT).

Cu toate acestea, „nu există studii sau date științifice care să demonstreze eficacitatea metodei laser”, au declarat  reprezentanții Ministerului francez al Sănătății. „Laserul nu face parte din metodele validate care și-au dovedit eficiența în renunțarea la fumat”, se confirmă pe site-ul oficial „Tabac-Info-Service”.

Dacă majoritatea fumătorilor se opresc singuri, „tratamentele validate” pentru cei care au nevoie de ajutor sunt înlocuitorii de nicotină, anumite medicamente,  sau anumite psihoterapii, precizează Thomas.

După cum subliniază toți specialiștii, voința rămâne în orice caz cheia de a renunța la fumat.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
694 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dacă e o chestie de „fițe” sigur va avea succes. Nu contează efectul, important e să o facem și noi și să ne lăudăm pe rețele.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger