AcasăDIVERSEJucăriile la mâna a doua, mai valoroase decât aurul

Jucăriile la mâna a doua, mai valoroase decât aurul

Prețurile de pe piața second hand a seturilor Lego cresc cu 11% pe an – mai rapid decât aurul, obligațiunile și alte investiții de colecție, cum ar fi arta și antichitățile, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Moscova.

„Suntem obișnuiți să credem că oamenii cumpără articole precum bijuterii, antichități sau opere de artă ca o investiție. Cu toate acestea, există și alte opțiuni, cum ar fi jucăriile de colecție. Pe piața secundară Lego se fac zeci de mii de oferte”, a spus Victoria Dobrinskaya, coordonator al studiului și profesor asociat la Facultatea de Științe Economice.

Din 2003, sectorul investițiilor alternative – care nu se încadrează în clasele tradiționale de active(numerar, acțiuni și obligațiuni) – a crescut cu 12%, până la 13,4 trilioane de dolari în 2018 și este de așteptat să crească între 18% și 24% până în 2025.

Autorii studiului au analizat prețurile a 2.322 de seturi Lego  și au descoperit că prețurile de pe piața SH încep să crească la doi sau trei ani după ce jucăriile au fost retrase de pe piață.

Cele mai scumpe seturi Lego includ Millennium Falcon, Cafe on the Corner, Taj Mahal, Death Star II și Imperial Star Destroyer. Prețurile pot depăși și  5000 de dolari la licitații, conform datelor platformei Catawiki.

„Investitorii în Lego  urmăresc jucăriile produse în urmă cu 20 până la 30 de ani și generează profituri mari din revânzarea seturilor neambalate, în special a celor rare”, a spus Dobrinskaia.

Star Wars Millenium Falcon(2007) a fost cel mai scump set Lego pe care l-a vândut Catawiki: a fost adjudecat în 2017 pentru 5400 de dolari.

Marca Lego, cel mai mare producător de jucării din Europa, a fost fondată în Danemarca în 1932 de Ole Kirk Kristiansen. Astăzi, nepotul său, Kjeld Kirk Kristiansen, este președintele Kirkbi, un holding de familie care deține 75% din Lego, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Compania a raportat venituri de peste 43,6 miliarde de coroane daneze (6,6 miliarde de dolari) în 2020.

author avatar
Radu Jacotă Redactor