AcasăDIVERSEJO 2024: lamele de scrimă ale campionilor sunt făurite manual. Meseria “atipică”

JO 2024: lamele de scrimă ale campionilor sunt făurite manual. Meseria “atipică”

La compania franceză Blaise Frères, lamele de scrimă ale campionilor mondiali sunt forjate și "îndreptate" manual, înainte de Jocurile Olimpice de la Paris.

„O profesie atipică, cu oameni atipici”: la Blaise Frères, lamele de scrimă ale campionilor mondiali sunt forjate și „îndreptate” manual, înainte de Jocurile Olimpice de la Paris.

 „Există multă emoție în fabricarea unei lame de scrimă”, a declarat pentru Bousorama  fierarul Benjamin Bourgeon, în timp ce urmărea cu atenție ciocănitul metalului incandescent în atelierul acestei întreprinderi familiale fondate în 1885 în Le Chambon-Feugerolles, în regiunea Loire.

Specializată inițial în unelte agricole, în anii 1960 a trecut la săbii și florete de competiție, o piață de nișă în care a devenit numărul 1 mondial.În prezent, cei 26 de angajați ai  produc 120.000 de lame pe an, ștampilate de Federația Internațională de Scrimă (FIE).

Înainte de a fi expediate în cele patru colțuri ale lumii, trebuie supravegheate în jur de patruzeci de operațiuni, „dintre care cele mai nobile sunt încă realizate manual”, subliniază directorul Daniel Cheynet.

Meșterii fierari trebuie să corecteze lamele forjate de deformările cauzate de tratamentul termic la 820 de grade. Un aparat de precizie le verifică curbura, după care sunt finisate meticulos. Întregul proces necesită o calificare înaltă.

90% din piața mondială

La începutul lunii aprilie, campionul olimpic Romain Cannone și Alexandre Bardenet, un alt spadasin de top al Franței, au venit aici pentru a alege lamele pe care le vor folosi la Jocurile Olimpice din 2024. Între 27 iulie și 4 august, ei vor încrucișa spadele în decorul somptuos al Grand Palais cu adversari care, fără îndoială, vor folosi și ei arme fabricate în Loire.

An olimpic sau nu, carnetul de comenzi al  Blaise Frères, clasificată  „Întreprindere de patrimoniu viu”, este plin, cu, „termene de livrare până la sfârșitul anului 2025”. Din 2006, vânzările au crescut de la 1,6 milioane de euro la 7 milioane de euro, iar cota de piață „depășește 90% la nivel mondial”, spune Cheynet. Principalul rival, compania ucraineană StM din Harkov,  a fost afectată de bombardamentele armatei ruse.

În afară de Federația Franceză de Scrimă (FFE), Blaise Frères livrează lamele sale de vârf de gamă – cu o greutate de la 160 de grame pentru sabie la 190 de grame pentru spadă – către distribuitori specializați, majoritatea internaționali, precum Allstar, Uhlmann, Absolute, PBT și Tokyo Fencing.

Scrima este în declin în Franța, în ciuda celor 123 de medalii obținute în istoria Jocurilor Olimpice, cele mai multe dintre toate disciplinele. Însă, potrivit lui Cheynet, face progrese în restul lumii, în special în Asia, „unde părinții tinerilor scrimeri sunt în căutarea celor mai bune produse pentru copiii lor”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor