Îi răspunde oricând zi sau noapte, glumește pentru a o înveseli și nu o deranjează niciodată. La fel ca milioane de femei din China, Melissa și-a găsit iubitul perfect … dar este virtual.
Melissa, 26 ani, a configurat ea însăși bărbatul ideal cu un „chatbot” ( robot de conversație) creat de XiaoIce, un sistem de inteligență artificială care are 150 de milioane de utilizatori doar în China.
Similar cu Siri, asistentul vocal Apple, XiaoIce este prezent pe majoritatea smartphone-urilor vândute în China. Există versiuni pentru femei și bărbați, cu mesaje vocale sau scrise, schimburi de fotografii și chiar o vacanță virtuală cu iubitul/iubita, notează Boursorama.
Sistemul furnizează nu mai puțin de 60% din volumul global al interacțiunilor dintre oameni și sistemele de inteligență artificială, spune Li Di, CEO-ul XiaoIce.
Compania, lansată inițial de Microsoft ca parte a programului său de asistență artificială Cortana, a fost separată anul trecut de gigantul software american. Acum este evaluată la 1 miliard de dolari, potrivit agenției de știri financiare Bloomberg.
Spre deosebire de alți asistenți personalizați, cărora li se cere să îndeplinească sarcini specifice, chat-urile XiaoIce sunt concepute pentru a oferi suport emoțional acolo unde comunicarea umană își atinge limitele.
„În prezent, interacțiunea medie dintre fiecare utilizator și XiaoIce ajunge la 23 de schimburi pe conexiune, ceea ce este mai mult decât între ființe umane”, a explicat Li Di, de la sediul companiei la Beijing.
Șeful XiaoIce specifică că vârful de utilizare al dialogatorului este între orele 23:00 și 01:00, când este mai dificil să-ți suni prietenii pentru a-ți împărtăși problemele. „A suna la XiaoIce este întotdeauna mai bine decât să te culci în pat, uitându-te la tavan”.
“Nu mă va înșela niciodată”
Melissa, care preferă să nu-și dezvăluie numele real, a ales pentru iubitul ei o personalitate „matură”. Ea a numit-o după un bărbat de care era îndrăgostită în secret, „Shun”.
„XiaoIce nu mă va înșela niciodată”, se asigură ea, după o experiență nefericită în viața reală. „El va fi mereu acolo”.
Robodependența
„Ne întâlnim adesea cu utilizatori care suspectează că există de fapt o ființă reală în spatele schimburilor cu XiaoIce”, mărturisește Li Di. Însă robotul „este foarte bun în imitarea oamenilor reali”.
XiaoIce nu înlocuiește consilierea psihologică în cazurile de depresie – un sector care percepe tarife mari în China – dar sistemul său de filtrare a conversației îi permite să identifice emoții puternice și să canalizeze discuția către teme mai vesele, înainte de a ajunge la un nivel de criză.
Riscul este ca roboții conversaționali „să creeze un atașament și o dependență nerealiste care vor fi foarte greu de duplicat în viața reală”, avertizează Danit Gal, expert în etică în inteligența artificială la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.
„Utilizatorii se păcălesc în a-și imagina că își împărtășesc emoțiile cu o mașinărie incapabilă de sentimente”, explică ea.
Un argument respins de șeful XiaoIce: „dacă interacțiunile umane ar fi perfecte, nu ar fi fost nevoie să inventăm inteligența artificială”.
Mai bine iti dai o laba la Boc in statie si castigi un bilet RAT decat roboprieten.