AcasăDIVERSEIstoria cosmeticelor: Guerlain și “depozitul de minuni”

Istoria cosmeticelor: Guerlain și “depozitul de minuni”

Primul ruj din lume. Primul parfum modern. O periuță de dinți pivotantă. Crema și serul Nivea originale. Ca să nu mai vorbim de secretele intime ale reginei Elisabeta a II-a. Acestea sunt câteva dintre comorile păstrate în prima arhivă Guerlain, care aduce la viață povești din trecutul senzațional al emblematicei companii franceze de cosmetice.

Guerlain a oferit acces exclusiv pentru presa internațională la arhiva sa recent deschisă la Paris, “un depozit de minuni învăluit în secret și ascuns de ochii publicului”, notează AP.

Această colecție cuprinde 18.000 de piese, unele comandate de vedete și capete încoronate, clienți Guerlain: Eugenie de Montijo, ultima împărăteasă a Franței, Josephine Baker, Grace Kelly, Jacqueline Kennedy, Barbra Streisand, Margaret Thatcher și regretata regină britanică.

„Faptul că Guerlain este o casă de familie condusă de cinci generații succesive este poate unul dintre motivele pentru care această arhivă au fost păstrată cu grijă. Colecția cuprinde multe piese de referință, vechi și cu adevărat unice în lume”, a declarat directorul de patrimoniu, Ann Caroline Prazan.

Unul dintre cele mai apreciate obiecte este un ruj un ruj creat în 1870 și ascuns într-un cartuș de aur cu aspect contemporan. Încă este intact după atâta timp.

Inovarea, inclusiv dincolo de sfera parfumurilor, este marca Guerlain. Printre comorile de arhivă se numără brevetul pentru o periuță de dinți pivotantă. Documentele au scos la iveală un proiect din 1845 care arăta ca un precursor al periuței de dinți electrice de astăzi.

Apoi, mai există o sticlă veche de Jicky, primul parfum modern din lume. Creat în 1889, a revoluționat piața cu conceptul unui cocktail de mirosuri – nu doar o singură notă, ca în cazul parfumurilor anterioare.

Compania Guerlain a fost cumpărată de conglomeratul de lux LVMH în 1994, dar a reușit să își păstreze identitatea unică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor