AcasăDIVERSEIsteria schimbărilor climatice – noua religie alternativă

Isteria schimbărilor climatice – noua religie alternativă

Printre miturile populare ale mediului se numără faptul că oamenii provoacă o a șasea extincție  în masă, iar schimbările climatice agravează catastrofele naturale. Alarmismul dăunează sănătății mintale, a reacționat Michael Shellenberger, autorul cărții “Apocalypse Never”.

Un sondaj global recent a descoperit că aproape 30.000 de oameni credeau că schimbările climatice vor duce la sfârșitul umanității. Profesioniștii din domeniul sănătății se găsesc acum în mod obișnuit să abordeze anxietatea “adolescenților de climă”. În ianuarie, un studiu a  arătat că unul din cinci copii din Marea Britanie a raportat că a avut “coșmaruri” în acest sens. Totuși, directiva UE privind prevenirea și controlul integrat al poluării(IPCC) nu prevede milioane de decese din cauza schimbărilor climatice – o marotă tocită de ani de zile de activiștii de mediu, în frunte cu celebra Greta Thunberg care a primit recent distincția Gulbenkian pentru Umanitate, în valoare de un milion de euro.

Realitatea este că s-a înregistrat o scădere de 92 la sută a numărului de decese în urma dezastrelor naturale de la apogeul său în anii 1920. Declinul a avut loc într-o perioadă în care populația globală a fost aproape cvadruplată, iar temperaturile au crescut cu peste un grad  față de nivelurile preindustriale, spune Shellenberger. Unii au spus că schimbările climatice vor face ca epidemiile precum COVID-19 să fie mai frecvente sau mai severe, dar principalii factori din spatele coronavirusului nu au avut nicio legătură cu climatul – este vorba de eșecul regimului chinez de a proteja sănătatea publică.

Alarmismul climatic nu înseamnă doar bani

Este vorba și despre putere. Elitele corporatiste au folosit această tactică pentru a justifica eforturile de control al politicilor alimentare și energetice din țările  lor de origine și din întreaga lume pentru mai mult de trei decenii. În ultimii zece ani, alarmații climatici au redirecționat cu succes finanțarea de la Banca Mondială și instituții similare. Sunt susținuți activ de galerii zgomotoase. Banii s-au scurs în conferințe inutile și reportaje prin țările din lumea a treia. În final, alarmismul climatic este puternic, deoarece a apărut ca religie alternativă pentru oamenii presupus laici, oferind multe dintre aceleași beneficii psihologice ca și credința tradițională.

Activiștilor le oferă un scop –salvarea lumii, cu ei pe post de eroi (remunerați), le oferă calea superstiției și fanatismului pentru a-și găsi sensul în viață. Problema cu noua religie ecologică este că a devenit tot mai distructivă. Îi determină pe adepții săi să-și demonizeze adversarii. Și răspândesc anxietatea și depresia, în locul științei și rațiunii. Demonizat este Occidentul, demonizate sunt SUA, dar niciun cuvânt despre marii poluatori ai Planetei – Rusia, China sau India.

Între timp, emisiile scad în mare parte a lumii. În Europa, emisiile din 2018 au fost cu 23% sub nivelul 1990. În Statele Unite, au scăzut cu 15% din 2005 până în 2016. Michael Shellenberger scrie despre politicile energetice. A fost invitat în acest an de Grupul interguvernamental al ONU pentru schimbările climatice în calitate de expert revizor pentru următorul său raport major.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
183 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger