AcasăDIVERSEIsteria climatică nu face purici pe Wall Street

Isteria climatică nu face purici pe Wall Street

Ideologia verde nu are ce căuta în lumea afacerilor

Pe bună dreptate, ideologia verde nu  are ce căuta în lumea afacerilor. Cum să tranzacționezi pe Wall Street apocalipsa schimbărilor climatice și salvarea planetei?

Nici nu e de mirare că un număr tot mai mare de giganți financiari  se retrag de la acțiunile de combatere a schimbărilor climatice.

Băncile și administratorii de bani renunță la Climate Action 100+

În ultimele cinci săptămâni, JPMorgan, State Street, Pimco și Invesco au renunțat la Climate Action 100+, o coaliție internațională care împinge marile companii să abordeze problema încălzirii globale.

BlackRock, cel mai mare administrator de bani din lume, și-a redus, de asemenea, implicarea în grup. Vanguard, al doilea cel mai mare administrator de active, nu a aderat niciodată, dar a părăsit o altă mare alianță privind clima: inițiativa Net Zero Asset Managers, susținută de ONU.

Separat, grupul Net Zero pentru asigurători a suferit un asemenea exod de membri încât unii au crezut că se va prăbuși.

În acest context se ridică o întrebare: cum își închipuie guvernele, aliate cu isteria climatică și mereu în foame de bani, că vor primi sprijin din partea sectorului financiar privat pentru a stimula cheltuielile globale pentru energie verde, care, în mod ideal, ar trebui să crească de la 1,8 trilioane de dolari în 2023 la 4,5 trilioane de dolari anual până la începutul anilor 2030? Vor primi doar reject.

Așa zisa criză climatică poate declanșa o adevărată criză financiară

Marile bănci se distanțează pur și simplu de aberațiile promovate de ecologiști: eliminarea combustibililor fosili, promovarea fanteziei energiilor regenerabile, electrificarea automobilelor și scoaterea din joc a uzinelor „poluante”, inclusiv a centralelor nucleare – care nu sunt poluante.

Economia mondială nu funcționează așa. La bursă se vând și se cumpără acțiuni ale marilor companii susținute de investitori. Aiureala cu “decarbonizarea investițiilor și activelor” ține de o judecată strâmbă: Wall Street trebuie să reducă indirect „emisiile generale”.

A acuza cele mai mari bănci și grupuri de afaceri că nu se îndreaptă spre ecologie și continuă parteneriatul cu Big Oil înseamnă aceeași propagandă ieftină a activiștilor climatici, străini de mecanismul burselor. Și, în general, pe alături cu realitatea. Ei trăiesc într-o lume virtuală și stau o ochii pe himera net zero. O asfel de lume nu are ce căuta pe Wall Street.

Sectorul financiar nu are cum să lupte pentru încetinirea încălzirii globale,  de vreme ce tocmai politicile ecologice pun în pericol întregul sistem de afaceri. Așa zisa criză climatică poate declanșa o adevărată criză financiară.

author avatar
Radu Jacotă Redactor