AcasăDIVERSEÎntrebare pentru salvatorii planetei: ce urmează după „începutul sfârșitului” combustibililor fosili?

Întrebare pentru salvatorii planetei: ce urmează după „începutul sfârșitului” combustibililor fosili?

Renunțarea la petrol, gaze și cărbune înseamnă un drum înfundat

Lumea se află la „începutul sfârșitului” erei combustibililor fosili, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, care a prognozat pentru prima dată că cererea de petrol, gaze naturale și cărbune va atinge punctul maxim înainte de 2030.

“Consumul celor trei mari combustibili fosili” va începe să scadă în acest deceniu, din cauza creșterii rapide a energiei regenerabile și a răspândirii vehiculelor electrice. Cu regenerabilele este o fantezie –  cu mașinile electrice, discutabil.

„Asistăm la începutul sfârșitului erei combustibililor fosili și trebuie să ne pregătim pentru următoarea eră”, a declarat Fatih Birol, șeful AIE. „Aceasta arată că politicile climatice funcționează”.

Funcționează pe naiba! S-a văzut, mai ales în Europa, ce efecte are o criză energetică și ce puține opțiuni au guvernele de a înlocui petrolul, gazele și cărbunele.

Ce vrea să sugereze Birol? Că începe “epoca verde”, dar nu se știe prea clar cine va plăti tranziția energetică pe măsură ce costul vieții crește. Este o altă corectitudine politică: eliminăm combustibilii fosili și punem în loc dorința de  salva planeta. Dar cum să salvezi, când distrugi marile companii și mergi pe calea dezindustrializării?

Ăsta să fie „punctul de cotitură” anunțat optimist de același Birol? Dacă e așa, atunci directorul AIE se îmbată cu apă rece. Și nu e singurul, ecologiștii au apă la moară.

Cheltuielile pentru tranziția energetică sunt practic imposibil de susținut: după toate rapoartele realiste, ar depăși 300 de trilioane de dolari până în 2050, sau 9,2 trilioane de dolari pe an.

Numai investițiile în prima etapă de  transformare profundă a sistemului energetic global vor necesita aproape 50 de trilioane de dolari până în 2030.

În majoritatea țărilor, costul furnizării de combustibili este recuperat de la utilizatori în același mod ca și alte servicii și mărfuri.

Cu toate acestea, tranziția energetică propusă va fi extrem de scumpă,  cu o proporție ridicată de costuri inițiale de capital pentru noile unități de producție, sisteme de transport, distribuție și echipamente de consum, cum ar fi vehiculele electrice.

Interacțiunea dintre tranziția energetică și restul sistemului de impozite și cheltuieli este extrem de importantă – ceea ce o face atât de controversată și explică de ce planurile privind modul de realizare rămân atât de vagi.

Dacă o parte sau toate costurile sunt transferate către contribuabili, ar trebui ca impozitele să crească semnificativ, iar creșterea impozitelor este întotdeauna dificilă din punct de vedere politic.

Prin urmare, căile energiei regenerabile sunt periculos de cotite. Dar renunțarea la combustibilii fosili înseamnă  drum înfundat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
609 afisari

4 COMENTARII

  1. Ii doare la basca pe globalisti de „sanatatea planetei” ideea era sa nu mai avem mobilitate si independenta energetica noi, sclavii.
    Asta cu salvarea mediului s-o spuna fraierilor care au crezut in stiinta. Din anii 70 prorocesc crestera nivelului oceanului planetar….a crescut de s-a rupt.
    Atat trebuie sa retineti ba sclavilor, you’ll own nothing and you’ll be happy….keep your mouth shut, watch cnn and eat your bugs.

  2. Vor să salveze planeta ucigând indirect omuleții băgați in saracie, frig si inanitie de acțiunile lor politice. Ce e așa greu de priceput?!
    Stăpânii planetei speră ca vor supraviețui ei, adica înstăriții și neamurile lor milionare/miliardare deopotrivă cu amicii din cercurile lor care mai de care mai sinistre.
    Sloganul „salvarea planetei” înseamnă de fapt moartea noastră și prin chinul și depresia date de acțiunile lor rele la adresa noastră. Ne îmbolnăvim de nervi și ne îmbolnăvim fizic. Ei vor manca sănătos, carne sănătoasă, legume curate și se vor plimba cu iahturile lor, cu avioanele lor private și vor rade de marea masă cretina a Terrei care , pentru ei, pare că stă și asista la propriul sfârșit ca și când se uită la un film dat pe T.V.

    Bateriile electrice sint deșeuri nereciclabile. Panourile fotovoltaice sunt deșeuri nereciclabile cu durata de viață de coca 20 de ani. Vor umple Terra cu ele „salvând planeta”.

  3. Ce farsa sinistra! O sa ajungem in epoca primitiva ca “sa salvam planeta” si o sa constatam ca incalzirea planetei nu are de a face cu activitatea umana, la nivel istoric fiind deja cunoscute mai multe procese de incalzire si racire cauzate de factori naturali sau de ciclicitatea activitatii solare. Acum este probabil ca venim dintr-o perioada mai rece si ne indreptam catre o perioada mai calda, fara ca aceasta sa aiba legatura cu infimele emisii de CO2.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger