AcasăDIVERSEInternetul spațial, o cursă de viteză

Internetul spațial, o cursă de viteză

Internetul prin satelit, deja o realitate comercială, va vedea concurența intensificându-se odată cu desfășurarea planificată a mii de sateliți care orbitează Pământul, meniți să aducă bandă largă în întreaga lume fără infrastructura greoaie de la sol.

Amazon a făcut marți un pas decisiv în implementarea constelației sale de sateliți Kuiper, cu un buget de peste 10 miliarde de dolari, prin încredințarea lansărilor către trei companii – Arianespace, Blue Origin şi United Launch Alliance.

Gigantul american de vânzare cu amănuntul online vrea să-și consolideze diversificarea profitabilă în servicii IT și „să ofere bandă largă cu latență scăzută unei game largi de clienți”, inclusiv celor „care lucrează în locuri fără conexiune de încredere la internet”.

Pe lângă sateliții înșiși, Amazon plănuiește „terminale client mici și accesibile”, în conformitate cu difuzoarele inteligente Echo și cititoarele electronice Kindle.

Grupul promite să ofere “un serviciu la costuri accesibile pentru clienți”, fără detalii suplimentare de preț imediat.

Internetul prin satelit există deja, ca și în cazul HughesNet și ViaSat în Statele Unite, în timp ce în Europa, printre altele, filiala Orange Nordnet folosește puterea satelitului Eutelsat Konnect pentru a oferi broadband clienților săi.

Prețurile de consum încep de la sub 60 de euro sau 70 de dolari pe lună, fără terminal și antenă, și cresc în funcție de lățimea de bandă necesară.

La rândul ei, compania britanică  OneWeb a lansat 428 din cei 648 de sateliți din constelația sa pe orbită joasă.  Prevede un internet global operațional la sfârșitul acestui an.

China plănuiește să desfășoare nu mai puțin de 13.000 de sateliți „Guowang”, în timp ce Europa a intrat în joc cu un acord în februarie pentru a-și dezvolta propria constelație de sateliți de comunicații.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
330 afisari

2 COMENTARII

  1. La furtunile solare sau asteroizi astia se simt bine sau cad ca mustele pe saraca terra??

  2. am ” belit-o”!
    va montez un cip in c-r… va pun antena , puteti folosi toate beneficiile umanitatii moderne …
    Adio fasole , adio flori de camp , retragere in natura…palinca … vax!
    Era o carte „Natura moarta cu spion”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger