AcasăDIVERSEInternetul și lăcomia corporativă.Când se va încheia domnia paznicilor informațiilor noastre?

Internetul și lăcomia corporativă.Când se va încheia domnia paznicilor informațiilor noastre?

În ultimii 20 de ani, utilizarea internetului a evoluat în ceva cu adevărat extraordinar. Lumile comerțului, comunicării și divertismentului au suferit schimbări radicale, pe care societatea le-a îmbrățișat cu entuziasm aproape universal.

Dar un număr tot mai mare de oameni devin nemulțumiți de structurile care susțin această activitate online, controlate de un număr mic de companii puternice, inclusiv Amazon, Google, Apple și Meta.

Au devenit paznicii aproape a tuturor informațiilor noastre digitale și este aproape imposibil să participi la viața online fără a deveni un client al lor.

Concentrarea puterii

Avertizori din întreaga lume și-au exprimat îngrijorarea cu privire la această concentrare a puterii corporative.  Jack Dorsey, fostul director executiv al Twitter, pledează acum pentru un internet “descentralizat” în care puterea este transferată de la corporații către oamenii care îl folosesc.

“Centralizarea în corporații a afectat cu adevărat internetul. Îmi dau seama că sunt parțial de vină și regret”, a precizat Dorsey.

În mod ironic, internetul a fost conceput ca o entitate descentralizată; rezistent, independent și construit pe protocoale supravegheate de comunitatea internetului. World Wide Web, care a devenit platforma predominantă, avea un etos egalitarist: oricine putea să cumpere un nume de domeniu și să publice conținut online pe care să îl citească oricine altcineva.

Deși sistemul global de nume de domenii este încă descentralizat și operat pe o bază non-profit, o schimbare a început să aibă loc în jurul anului 2005, deoarece companiile se întreceau pentru a face internetul mai ușor de utilizat. E-mailul a devenit centralizat în servicii precum Gmail de la Google și Hotmail de la Microsoft.

Platformele de blogging au țesut lumea autopublicării, iar pe urmele lor au venit rețelele sociale, oferind o ieșire convenabilă pentru toate fotografiile, videoclipurile și mesajele utilizatorilor.

“Era tinereții internetului a apus. Acum, cele mai de suces afaceri pe internet își fac veniturile nu de la utilizatori, ci de la agenți de publicitate”, a scris informaticianul Stephen Wolfram în o postare pe blog, menționând, de asemenea, că activitățile lor sunt optimizate pentru a maximiza veniturile “la un nivel nemaiîntâlnit în istorie”.

Este puțin probabil ca cei mai mari furnizori de internet din lume să fi vrut să proiecteze platforme care au devenit vectori pentru dezinformare și teoria conspirației.

Nici nu le face plăcere să fie nevoiți să ia decizii cu privire la ceea ce constituie conținut adecvat, ce utilizatori să interzică sau chiar să își asume responsabilitatea pentru siguranța datelor pe care utilizatorii l-au  oferit gratuit. Dar asta le-a cerut internetul centralizat.

Provocările egalitarismului

“O descentralizarea a internetului va permite oamenilor să exploreze World Wide Web în conformitate cu propriul sistem de valori”, a spus  Cory Doctorow de la Electronic Frontier Foundation.

Din punct de vedere structural, ar putea fi văzută ca o extensie a cloud-ului, unde informațiile ar fi stocate și distribuite pe miliarde de dispozitive conectate la internet, fără a se baza pe intermediari.

O deschidere a standardelor ar putea însemna că platformele închise (cum ar fi sistemele de chat video) ar deveni interoperabile.

Există totuși provocări uriașe în afară de cele tehnice. Cum ar putea oamenii care sunt profund atașați de platformele de social media existente să fie convinși că există o modalitate mai bună? Cum ar putea reuși o astfel de întreprindere dacă concurează cu firme care pompează miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare?

Și chiar dacă ar reuși, cum ar putea spera să abordeze problema conținutului ilegal și dăunător, despre care mulți cred că ar înflori pe o platformă fără supraveghere responsabilă?

“Acest lucru nu se va întâmpla peste noapte. Va dura mulți ani pentru a dezvolta un standard solid, scalabil și utilizabil”, a susținut Dorsey.

author avatar
Radu Jacotă Redactor