AcasăDIVERSEInteligența artificială se ceartă cu medicii. Big Tech își sună retragerea

Inteligența artificială se ceartă cu medicii. Big Tech își sună retragerea

Discret, unele dintre cele mai mari nume din domeniul tehnologiei s-au retras din eforturile, cândva entuziaste, de a perturba asistența medicală.

Alphabet  și-a desființat divizia de asistență medicală Google Health, în timp ce IBM și-a vândut afacerea de date și analiză Watson Health unei firme de capital privat, după ce a avut dificultăți în a obține profit.

Se pare că asistența medicală este o industrie extrem de complexă(controversată) și este posibil ca o mare parte din agitația din jurul promisiunii transformatoare a inteligenței artificiale să fi fost exagerată, subliniază The Washington Post.

Această realitate a lovit puternic mai ales în Regatul Unit, al cărui aflux de investiții în domeniul tehnologiei medicale este datorat Serviciului Național de Sănătate centralizat și respectat la nivel internațional, care a testat noile tehnologii prin intermediul unui departament special numit NHSX.

Tehnologiile în domeniul sănătății variază de la chatbots pentru a ajuta pacienții să trieze simptomele unei boli, la dispozitive de urmărire a fitnessului, până la algoritmi de învățare automată pentru a eficientiza sălile de așteptare din spitale.

O cohortă tot mai mare de aplicații de sănătate mintală pentru consumatori se oferă să ajute oamenii să gestioneze stresul sau să doarmă mai bine. Multe dintre aceste sisteme spun că folosesc inteligența artificială, ceea ce le poate da un impuls de finanțare pe piețele private. În UK, această finanțare este condusă de Triunghiul de Aur al expertizei academice dintre Londra, Oxford și Cambridge.

Ciocnirea culturală

Dar firmele de tehnologie medicală din SUA, Marea Britanie și China își pierd impulsul alimentat în trecut de pandemie. Este vorba de o ciocnire de culturi între lumea ambițioasă și iterativă a ingineriei IA – unde problemele pot fi rezolvate cu algoritmul potrivit – și lumea medicinei, care apelează pentru o abordare mai prudentă.

Cercetătorii medicali de la firmele de tehnologie a sănătății s-au plâns că sunt afectați de abordarea inginerilor de software foarte bine plătiți. Tehnicienii, la rândul lor, se plâng că nu pot experimenta liber într-o lume obsedată de siguranța și reglementarea pacienților.

Efectele aceste nepotriviri nu doar că elimină profiturile companilorBig Tech, ci amenință și să corodeze încrederea pacienților în sistemele de sănătate din lume.

Printre jucătorii britanici cei mai afectați se numără Sensyne Health Plc, care folosește inteligența artificială pentru a analiza dosarele pacienților. S-a trezit în pragul colapsului luna trecută, după ce a declarat că este pe punctul de a rămâne fără numerar și de a-și reduce majoritatea personalului, potrivit Sky News.

Un alt startup din domeniul sănătății, Babylon Health, și-a văzut acțiunile scăzând cu aproape 87% de când a devenit publică în octombrie anul trecut.

Semnele indică faptul că inteligența artificială nu își îndeplinește promisiunea în general în medicină. Mai multe studii clinice publicate anul trecut au arătat că aproape toate instrumentele de IA folosite pentru a prezice un diagnostic de Covid 19 nu au făcut nicio diferență reală sau au fost potențial dăunătoare.

Mai deranjant decât orice experiment eșuat este că unii pacienți își riscă confidențialitatea atunci când IA din domeniul sănătății merge prost. În ciuda faptului că spun că anonimizează datele pacienților pentru a-și antrena algoritmii, unele firme de tehnologie medicală nu păstrează aceste informații 100% confidențiale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.086 afisari

2 COMENTARII

  1. Subiectul a fost abordat intr-un episod de desene animate al serialului „Doctorița Plușica”, din 2019.

  2. pentru ca in chirurgie nu e ca la farmacie,
    doar acolo piranda recomanda ceai de urzica pentru „piurit”….
    (a dat ciomu un blue screen
    si i-au luat briciu din mana)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger