AcasăDIVERSEÎntâlnire la New York: Dior și cultura americană

Întâlnire la New York: Dior și cultura americană

După Paris și Londra, expoziția Dior se deschide astăzi la Muzeul Brooklyn într-o nouă versiune, pentru a aduce casa franceză în dialog cu cultura americană.

„Dior couturier du rêve” a doborât recorduri de participare în capitalele franceză și britanică în 2017 și 2019. Casa de modă, deținută de gigantul de lux LVMH, descinde  acum la New York, în mijlocul săptămânii modei, cu o poveste mai “americană” despre Christian Dior.

În 1947, couturierul francez a avut un succes orbitor la Paris cu prima sa colecție Corolle, redenumită în curând „New Look” de revista Harper’s Bazaar și care va revoluționa moda vremii.

Un an mai târziu, Dior este invitat la Dallas pentru a primi premiul magazinului de lux Neiman Marcus. Apoi își deschide propriul butic pe 5th Avenue din New York.

„Și-a început explorarea lumii din această casă fondată în 1948”, spune curatorul expoziției, Florence Müller, șefa colecțiilor de modă de la muzeul din Denver, care îl descrie pe Dior drept „un pionier în globalizarea modei”.

La rândul său, Muzeul Brooklyn va găzdui 300 de rochii realizate de Christian Dior și creatorii care i-au succedat după moartea sa în 1957, de la Yves Saint Laurent la Maria Grazia Chiuri, actualul director artistic al Dior. O istorie de 75 de ani.

În „Grădina fermecată”, o sală foarte înaltă, colecțiile sunt prezentate de la podea până la tavan și la 360 de grade.

„Dior era pasionat de artă. Arată prin creațiile sale. Dar în Statele Unite nu făcea neapărat haute couture, ci mai degrabă îmbrăcăminte de lux pentru americanii care caută ceva mai confortabil și mai ușor de purtat”, a declarat Matthew Yokobosky, curator la muzeul din New York.

Muzeul Brooklyn a reușit să creeze un dialog între casa franceză și anumite lucrări din colecția sa, notează AFP. De la începutul turului, găsim o păpușă delicată din porțelan îmbrăcată într-o rochie neagră, proiectată chiar de Christian Dior și pe care instituția a putut să o achiziționeze în 1949 pentru o expoziție despre moda franceză.

Apoi, există această asemănare izbitoare între o rochie proiectată de John Galliano(designer la Dior între 1996 și 2011) și o lucrare a pictorului italian de la începutul secolului al XX-lea, Giovanni Boldini.

Și, mai recent,  Maria Grazia Chiuri a colaborat la o paradă cu artista feministă americană Judy Chicago, a cărei monumentală lucrare, „The dinner party”, este expusă la Brooklyn Museum.

author avatar
Radu Jacotă Redactor