Apelurile de urgență sosesc la orice oră, mai ales vara. Pablo Roig își strecoară ambulanța prin trafic și ajunge la o scenă din ce în ce mai familiară în Ibiza, faimoasa insulă a petrecerilor din Spania: consumul de droguri în cluburile de noapte.
În sezonul de vârf, mai mult de un sfert din toate apelurile sunt către cluburile de noapte și implică adesea turiști străini, a declarat Roig pentru New York Times. „Uneori mergem la același club de trei sau patru ori într-o singură noapte”, spune Jose Manuel Maroto, un reprezentant al sindicatului ambulanțierilor locali.
Situația din Ibiza – unul dintre motoarele industriei turismului din Spania, cu aproximativ 3,3 milioane de vizitatori anul trecut – este cel mai recent exemplu al tensiunilor din Europa cu privire la vizitatorii străini, pe măsură ce aglomerația estivală atinge cote maxime.
Ibiza a fost un magnet pentru clubberi cel puțin din anii 1970, când primele sale localuri de noapte au fost construite pe baza unei culturi hippie care prospera în umbra regimului lui Francisco Franco.
Viața de noapte și imaginea de „good-vibes” au fost mult timp însoțite de consumul de droguri. Biletele la supercluburi – care pot găzdui mii de persoane – costă peste 100 de euro.
Petrecăreții consumă tot felul de droguri, inclusiv ecstasy, cocaină roz, amfetamine și ketamină, a precizat Maroto. Opt ambulanțe și unități mobile de terapie intensivă lucrează de obicei în fiecare noapte și răspund în medie la 70 de apeluri de urgență.
Atunci când intervin în cluburi, paramedicii sunt întâmpinați de multe ori cu agresivitate, atât fizică, cât și verbală, subliniază Roig.
Un apel tipic legat de droguri durează între o oră și o oră și jumătate pentru a fi rezolvat, deoarece pacientul este tratat și stabilizat înainte de a fi transferat la unul dintre cele două spitale ale insulei.
În timpul verii, locuitorii din Ibiza se plâng în mod regulat angajaților de la ambulanță de așteptările lungi. Television Espanola a difuzat recent un reportaj pe această temă.
Cluburile de noapte din Ibiza sunt obligate prin lege să angajeze personal medical. În prezent, sindicatul serviciilor de sănătate le solicită să contracteze ambulanțe private pentru a prelua apelurile de urgență, reducând astfel o parte din presiunea asupra serviciilor publice.