AcasăDIVERSEInstrumentele digitale ne afectează creierul

Instrumentele digitale ne afectează creierul

Situația pare fără ieșire: de la începutul pandemiei, oamenii au fost nevoiți să lucreze de acasă, folosind tot mai multe aparate digitale. S-a creat astfel o dependență puternică, numită de specialiști “intensitate digitală”, care afectează puternic funcțiile cognitive.
Lumea virtuală este la putere: pe măsură ce s-a instalat munca la distanță, ne bazăm în totalitate pe instrumente digitale pentru a păstra legătura unul cu celălalt și pentru a ne face treaba. Un nou studiu de la Microsoft a urmărit obiceiurile a peste 30.000 de utilizatori din 31 de țări în ultimul an, iar rezultatele sunt alarmante.

“Creierul tău lucrează ore suplimentare”

Oamenii petrec cu 148% mai multe minute în timpul programului de lucru în fața ecranelor computerelor. Un utilizator mediu trimite cu 42% mai multe chat-uri după program și cu 200% mai multe în weekend, spune Jared Spataro, vicepreședinte Microsoft, citat de BBC. Clienții Microsoft au primit cu 40 de miliarde de e-mailuri mai mult în februarie 2021 decât în 2020. Tot acest timp conectat “creează o sarcină cognitivă dură pentru creier”. Problema conduce, de asemenea, la o conversație mai amplă despre cum ar trebui să arate comunicarea – și locurile de muncă în general – într-o lume cu totul nouă. Studiul a mai arătat că ziua de muncă s-a prelungit cu o oră în multe țări. „În viața reală, creierul nostru nu este conectat pentru a privi o imagine plană a unei persoane pe o rețea. În timpul unei întâlniri virtuale, cu mai mulți participanți, creierul nostru încearcă să proceseze fiecare participant individual, să asculte, să înțeleagă și să ia în considerare indicii vizuale. Chiar înainte de a începe să încerci să te concentrezi pe agenda ședinței, creierul tău lucrează ore suplimentare”, explică dr. Michael Bohan, directorul Laboratorului de Inginerie a Factorilor Umani de la Microsoft. Pauzele de 10 minute ar putea duce la atenuarea efectelor intensificării digitale, dar aceasta este o corecție pe termen scurt și nu va rezolva supraîncărcarea cognitivă și volumul de muncă descurajant. Vicepreședintele Microsoft subliniază introducerea unor “noi practici și abilități la locul de muncă” pentru a nu-i transforma pe angajați în “roboți de fabrică”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
229 afisari

1 COMENTARIU

  1. Mvaaai, Mcst a „descoperit mersul pe jos”! Si ce grija ne poarta el noua, amaratilor! Hai sictir, bai gheits!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger