Cauta

Inflația tranzitorie, minciuna cu picioare scurte

Scumpirile la orice înseamnă că inflația este aici pentru a rămâne. Și tinde să crească, sfidând prognozele oficiale, erodând credibilitatea instituțiilor financiare și a celor care le conduc.

Președintele Rezervei Federale(Fed), influentul Jerome Powell, și-a modificat tonul despre inflație, declanșând îngrijorare peste tot.

Powell le-a spus parlamentarilor americani că „trebuie să renunțăm la cuvântul „tranzitoriu” și să încercăm să explicăm mai clar la ce ne referim atunci când vine vorba de inflație”.

Acum, economiștii din Europa spun că Banca Centrală Europeană trebuie să facă același lucru.

Creșterea prețurilor de consum a reprezentat o preocupare tot mai mare pentru piețe. Inflația a atins niveluri peste țintele băncilor centrale, iar experții sunt sceptici cu privire la faptul că politica monetară simplă este abordarea corectă, inclusiv în zona euro.

“Inflația tranzitorie sugerează că nu trebuie să ne facem griji pentru asta. Dar în prezent ar trebui să ne îngrijorăm”, a declarat pentru CNBC George Buckley, economist la banca Nomura.

Inflația a atins un maxim istoric(4,9% în noiembrie) în blocul cu 19 membri. Politica BCE este de a lucra spre o inflație de 2% pe termen mediu.

Până acum, banca centrală a declarat că se așteaptă ca inflația să scadă pe tot parcursul anului 2022 – ceea ce sugerează că este încă necesară o politică monetară relativ relaxată.

Dar această perioadă de inflație ridicată va dura mai mult decât a anticipat BCE.

Banca a prognozat în septembrie că inflația va ajunge la 2,2% la sfârșitul anului, 1,7% în 2022 și 1,5% în 2023. Aceste estimări vor fi revizuite în curând.

Prețurile record ale energiei, problemele în lanțul de aprovizionare și, mai recent, apariția unei noi variante de Covid-19 vor crește inevitabil așteptările inflaționiste.

“BCE nu mai poate să semnaleze că inflația va scădea în 2022.  Președintele Christine Lagarde a eșuat lamentabil în a arunca apă rece peste așteptările pieței cu privire la o creștere a ratei dobânzii și acum trebuie să sublinieze riscurile în creștere pentru perspectivele inflației”, susține Frederik Ducrozet, strateg la Pictet Wealth Management.

Se încheie al doilea an pandemic iar optimismul după redresarea economică s-a transformat într-un duș rece: creșterile de prețuri la petrol, electricitate și gaze naturale alimentează inflația și antrenează scumpiri în lanț.

Chiar dacă Rezerva Federală și BCE se pun de acord asupra perspectivelor inflației – de „tranzitorie” nu mai poate fi vorba – avertismentele sunt oricum tardive.

Nimeni nu poate opri spirala scumpirilor, nu există semnale în acest sens, și nimeni nu mai crede că vor urma decizii concrete ale băncilor centrale pentru a stăvili presiunile inflaționiste.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version