AcasăDIVERSEInflația în zona euro, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

Inflația în zona euro, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna aceasta la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue – o mare durere de cap pentru Banca Centrală Europeană(BCE) şi pentru investitori.

Potrivit estimărilor Oficiului European de Statistică (Eurostat), această rată a urcat până la 3% în august, de la un nivel de 2,2% în iulie,  depăşind cu mult obiectivul ţintă  al BCE de 2%.

Creșterea inflației este rezultatul majorării prețurilor din diferite sectoare economice: energie(15,4%), bunuri industriale(2,7%), alimente, băuturi alcoolice și țigări(2%) și servicii(1,1%).

Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a accelerat la 1,6% în august, de la 0,9% în iulie.

Economistul șef al BCE, Philip Lane, a anunţat deja modificarea ţintei sale de inflaţie la 2% pe termen mediu, renunţând la precedenta formulare potrivit căreia banca miza pe un “procent mai mic, dar apropiat de 2%”.

Tensiunile generate de preţurile mari îngrijorează pieţele financiare care se tem de posibilitatea unei majorări a dobânzilor. Însă, atât BCE, Rezerva Federală a SUA (Fed), cât și  Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că actuala creştere a inflaţiei este doar un fenomen temporar.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger