Cauta

Inflația energetică, un spin în „Valea Trandafirilor”

Cu o culoare galbenă luminoasă care i-a adus porecla de aur lichid, uleiul de trandafir bulgăresc, secretul marilor parfumuri, este și el o victimă a recentei creșteri a prețurilor la energie.

Prețiosul elixir va fi „mult mai scump” în acest an, spune Plamen Stankovski, partener al producătorului și exportatorului Bulattars, în distileria sa de lângă Pavel Banya, în inima celebrei „Văi a Trandafirilor”.

Florile proaspăt tăiate din soiul Rosa Damascena intră în fabrică, unde sunt fierte, înainte ca vaporii să fie condensați, folosind o tehnică care a rămas aproape neschimbată de pe vremea Imperiului Otoman, în secolul al XVII-lea.

Potrivit calculelor producătorilor, costurile ar trebui să sară cu 40% în 2022, iar prețurile ar ajunge la  10.000 de euro pe litrul de ulei parfumat, față de 6.000 de euro în 2021.

Acest lucru se datorează faptului că distileriile funcționează pe bază de gaz natural, motorină sau păcură, ale căror prețuri au crescut vertiginos de când Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Bulgaria este unul dintre cei mai mari producători mondiali de ulei de trandafiri, alături de Turcia. Pe lângă inflația energertică,  sectorul este afectat și de lipsa forței de muncă.

În plus, sezonul de cules a fost redus la doar 3 săptămâni, după seceta din primăvară, a declarat pentru AFP producătorul Dimitar Dimitrov.

Iar florile care au supraviețuit au furnizat mai puțin ulei: în prezent este nevoie de 4.000 de kilograme de petale pentru a obține un litru de esență,  sau cu 15% mai mult decât de obicei.

Rezultat: sectorul nu ar trebui să atingă cota obișnuită de producție de 2,5 tone în acest an.

“Redresarea cererii pentru export este pozitivă, dar suntem îngrijorați de creșterea costurilor de producție. Nu totul este roz”, subliniază Filip Lissicharov, CEO al companiei Enio Bonchev.

Producătorii bulgari pot revendica unicitatea esenței de trandafir pentru cei mai importanți parfumieri din lume, de la Dior la Chanel: produsul și cele 370 de componente ale sale nu au, de fapt, nicio alternativă sintetică.

Ultimele stiri

  • Stagflația bate la ușa celei mai mari economii din lume?
  • Lupul paznic la oi. Cum vor supraveghea giganții tehnologiei inteligența artificială?
  • Informațiile economice nu mai curg libere. Firmele de consultanță au nimerit pe un teren minat
  • Conducta Belarus. Limuzinele occidentale intră în Rusia sancționată
  • Jandarmii au pus garduri în faţa DNA. Reținere de 24 de ore pentru Coldea?
  • O spune chiar Nicuşor Dan: „Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei” – VIDEO
  • Trăiască Uniunea Sifonarilor din România!
  • Procesul lui Vlad Pascu/Părinții victimelor au cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor. Ce a decis noua judecătoare
  • VIDEO Ciolacu, mesaj pentru bugetarii nemulțumiți: „Sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună”
  • Bomba zilei! Coldea și Dumbravă, audiați la DNA – VIDEO
  • Exit mobile version