AcasăDIVERSEInflația energetică, un spin în „Valea Trandafirilor”

Inflația energetică, un spin în „Valea Trandafirilor”

Cu o culoare galbenă luminoasă care i-a adus porecla de aur lichid, uleiul de trandafir bulgăresc, secretul marilor parfumuri, este și el o victimă a recentei creșteri a prețurilor la energie.

Prețiosul elixir va fi „mult mai scump” în acest an, spune Plamen Stankovski, partener al producătorului și exportatorului Bulattars, în distileria sa de lângă Pavel Banya, în inima celebrei „Văi a Trandafirilor”.

Florile proaspăt tăiate din soiul Rosa Damascena intră în fabrică, unde sunt fierte, înainte ca vaporii să fie condensați, folosind o tehnică care a rămas aproape neschimbată de pe vremea Imperiului Otoman, în secolul al XVII-lea.

Potrivit calculelor producătorilor, costurile ar trebui să sară cu 40% în 2022, iar prețurile ar ajunge la  10.000 de euro pe litrul de ulei parfumat, față de 6.000 de euro în 2021.

Acest lucru se datorează faptului că distileriile funcționează pe bază de gaz natural, motorină sau păcură, ale căror prețuri au crescut vertiginos de când Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Bulgaria este unul dintre cei mai mari producători mondiali de ulei de trandafiri, alături de Turcia. Pe lângă inflația energertică,  sectorul este afectat și de lipsa forței de muncă.

În plus, sezonul de cules a fost redus la doar 3 săptămâni, după seceta din primăvară, a declarat pentru AFP producătorul Dimitar Dimitrov.

Iar florile care au supraviețuit au furnizat mai puțin ulei: în prezent este nevoie de 4.000 de kilograme de petale pentru a obține un litru de esență,  sau cu 15% mai mult decât de obicei.

Rezultat: sectorul nu ar trebui să atingă cota obișnuită de producție de 2,5 tone în acest an.

“Redresarea cererii pentru export este pozitivă, dar suntem îngrijorați de creșterea costurilor de producție. Nu totul este roz”, subliniază Filip Lissicharov, CEO al companiei Enio Bonchev.

Producătorii bulgari pot revendica unicitatea esenței de trandafir pentru cei mai importanți parfumieri din lume, de la Dior la Chanel: produsul și cele 370 de componente ale sale nu au, de fapt, nicio alternativă sintetică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
214 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger