AcasăDIVERSEIndustria „substanțelor chimice veșnice”, lovită de furtuna perfectă

Industria „substanțelor chimice veșnice”, lovită de furtuna perfectă

Este vorba despre substanţe perfluoroalchilate (PFAS) ce pot avea efecte negative asupra sănătății. Investitorii instituționali care controlează active în valoare de 8 trilioane de dolari au cerut în noiembrie 2022 eliminarea treptată a acestor substanțe.

Un tsunami de procese în instanță în SUA, împreună cu planurile UE de a restricționa PFAS au făcut ca investițiile în această industrie să devină mai puțin atractive.

În timp ce în ultimii cinci ani, principalul indice bursier american SP500 a crescut cu 41%, acțiunile majorității marilor companii chimice au scăzut.

3M (inițial Minnesota Mining and Manufacturing Company) este un conglomerat multinațional american și unul dintre cei mai mari producători de PFAS din lume. A pierdut 57% din valoarea acțiunilor sale. La 20 decembrie 2022, a anunțat că „va ieși din producția de substanțe per- și polifluoroalchilice și va depune eforturi pentru a întrerupe utilizarea PFAS în întregul său portofoliu de produse până la sfârșitul anului 2025.

Potrivit unei analize Bloomberg Law, în perioada iulie 2005 – martie 2022 au fost intentate peste 6 400 de procese legate de PFAS în instanțele federale din SUA.

3M a fost citată în multe dintre procese iar obligațiile sale legale ar putea ajunge la 30 de miliarde de dolari.

La 10 noiembrie 2022, statul California a dat în judecată un grup mare de companii chimice, printre care 3M și DuPont, pentru daunele cauzate de PFAS.

Trecând la Europa, 3M se află, de asemenea, în centrul unui scandal de mediu major în Belgia, unde compania a produs PFAS între 1976 și 2002.Un proiect de tunel din Anvers a scos la iveală niveluri extraordinare de PFAS în apă, sol și oameni în apropierea fabricii 3M din orașul Zwijndrecht.

Însă persoanele care locuiesc în Belgia nu au posibilitatea de a se adresa instanțelor de judecată și de a cere despăgubiri, așa cum fac cetățenii americani.

„În SUA există un sistem de litigii sistem prin care poți da în judecată o companie după ce s-a produs un prejudiciu și primești o compensație, iar acest lucru poate ajunge la niveluri atât de ridicate încât există litigii legate de PFAS în valoare de până la 30 de miliarde de dolari. Este o sumă uriașă. Acest lucru nu se întâmplă în Europa. Pentru că în Europa avem un sistem diferit”, explică reprezentanții ChemSec,  un ONG cu sediul în Suedia care ajută companiile să evite substanțele chimice periculoase în producția lor și să găsească alternative mai sigure.

Dar europenii își vor impune propriile reguli. Un grup de cinci țări, Germania, Suedia, Olanda, Danemarca și Norvegia, a depus în ianuarie 2023 la Bruxelles o propunere comună pentru a restricționa aproximativ 10.000 de substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS).

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
244 afisari

2 COMENTARII

  1. Obiectele in care se gasesc substantele perfluoroalchilate (PFAS) ce pot avea efecte negative asupra sănătății? Care sunt?
    Un articol care nu pune in pericol producatorii de otravuri?
    Sa stim ce nu mai trebuie sa cumparam!

  2. -alea sunt plastice high/tech,
    va raman numai pungile trishate de la mega-image,
    mega magazinu imaginar monopol pe taxa de shantaj.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger