AcasăDIVERSEIndustria psihedelicelor: capitalism pe droguri

Industria psihedelicelor: capitalism pe droguri

Capitalismul se dă peste cap pentru a-i face pe oameni să se drogheze cu medicamente psihedelice legale.

Pe 19 aprilie, hotelul Fontainebleau Miami Beach a găzduit conferința inaugurală Benzinga Psychedelics Capital Conference, prezentată ca „reunind liderii celor mai mari companii de psihedelice cotate la bursă cu investitori din întreaga Americă de Nord”.

Tariful de intrare: 723 de dolari. Participanților li s-a promis „șansa de a fi alături de  liderii care vor duce industria psihedelică la următorul nivel”.

Piața este estimată la „sute de miliarde de dolari”, potrivit vorbitorului principal al conferinței, Kevin O’Leary, celebru în emisiunea de televiziune „Shark Tank”. Industria cuprinde o serie de produse dincolo de LSD, inclusiv psilocibina – ingredientul activ din așa-numitele ciuperci magice – precum și mescalina, MDMA și halucinogenul DMT, care se găsește în ayahuasca amazoniană.

Halucinația devine realitate: să curgă banii!

Și, în timp ce capitaliștii de risc, investitorii, frații de tehnologie din Silicon Valley și marii jucători Big Pharma se întrec în prezent să dărâme ușile percepției pe tărâmul psihedelicelor dezincriminate, cea mai recentă halucinație a capitalismului este pe cale să devină realitate.

În acest scop, site-ul Visual Capitalist oferă un convenabil „Ghid vizual pentru a investi în psihedelice”, care prezintă grafic aspecte precum fluxurile de capital, previziunile privind piața globală  a acestor medicamente, precum și cercetarea, dezvoltarea și studiile clinice efectuate de diverse firme care intenționează să utilizeze psihedelicele pentru a trata tulburări precum anxietatea, depresia și dependența.

La urma urmei, notează Al Jazeera, marca globalizată a capitalismului american se bazează pe inegalitatea socioeconomică flagrantă și pe tirania celor bogați – cu greu un aranjament care descurajează depresia și anxietatea.

Sărăcia și alte afecțiuni ale societății sunt considerate mai degrabă un eșec al individului decât al sistemului care permite doar „succesul” unei minorități privilegiate.

În aprilie, compania canadiană Numinus Wellness a anunțat achiziția Novamind  – prima fuziune majoră din lume în domeniul psihedelicelor.

Miliardarul de dreapta Peter Thiel, co-fondator al PayPal și Palantir – firma care a ajutat Agenția Națională de Securitate a SUA să „spioneze întreaga lume”, după cum a afirmat The Intercept – a investit masiv în ATAI Life Sciences, care  se autodefinește „o companie biofarmaceutică în stadiu clinic ce va transforme tratamentul tulburărilor de sănătate mintală”.

ATAI a fost co-fondată de miliardarul Christian Angermayer, care jură că, după ce a luat psihedelice, a reușit să înțeleagă „în sfârșit” criptomoneda Bitcoin, un moment de iluminare care se pare că i-a propulsat averea pe tărâmuri nebănuite.

În noiembrie 2021, ATAI și-a mărit acțiunile la Compass Pathways, un pionier în terapia cu psilocibină pentru bolile mintale și în care Thiel investește, de asemenea, cu înverșunare.

Între timp,Elon Musk, noul proprietar  Twitter, CEO al companiei de rachete SpaceX și auto-numit „Technoking” al Tesla, a analizat intermitent „beneficiile psihedelicelor”.

Anul trecut, el a fost rugat de către președintele Field Trip Health – o companie de terapie psihedelică –  să explice „rolul” acestor medicamente în „abordarea unora dintre tendințele mai distructive ale umanității”.

Companiile care vizează piața drogurilor psihedelice sunt doar la începutul a ceea ce vor realiza în următorii trei până la cinci ani

Și întrucât „tendințele” umane rămân distructive, capitaliștii veroși găsesc suficientă audiență pentru a câștiga o grămadă de bani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
321 afisari

4 COMENTARII

  1. Munca fizica ajuta memoria. Plictiseala si depresia sunt indepartate cu activitate fizica : munca in gradina si sport. Si ajuta la mentinerea siluetei. Sa nu fim comozi si sa acceptam o pastila sau prafuri care ne ametesc. ( Si ne costă.)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger