AcasăDIVERSEIndustria muzicală din Orientul Mijlociu, un El Dorado pentru companiile de streaming

Industria muzicală din Orientul Mijlociu, un El Dorado pentru companiile de streaming

Bazându-se pe succesul lor pe continentele europene și americane, platformele de distribuție a muzicii „în flux” sunt interesate de piețele emergente, inclusiv Orientul Mijlociu și Africa de Nord, unde tineretul este ultraconectat.

Spotify, numărul unu mondial nu își ascunde ambiția de a se stabili în sectorul muzical din această regiune, afectat de tulburări politice și crize economice. “Am creat în ultimii doi ani un serviciu în întregime în limba arabă, playlisturi localizate și o echipă locală”, a declarat pentru AFP Claudius Boller, director general al grupului suedez din Orientul Mijlociu și Africa. Și „abia începem”, avertizează el. Foarte prolifică și modernă până în anii 2000, industria muzicală arabă s-a prăbușit apoi și a rămas în urmă în distribuția producției sale pe platforme de streaming. Cu toate acestea, veniturile din streamingul global au crescut cu 22,9% în 2019 la 11,4 miliarde de dolari, reprezentând pentru prima dată „mai mult de jumătate” din totalul veniturilor înregistrate din muzică, potrivit Federației Internaționale de Muzică.

Pentru a atrage ascultători și profesioniști în Orientul Mijlociu, Spotify oferă o „platformă globală” artiștilor arabi. „Astăzi, muzica și artiștii arabi sunt prezentați lumii întregi și descoperite datorită Spotify”, spune Boller, citând exemplul actorului și rapperului egiptean, Mohamed Ramadan, prezent pe un panou publicitar în Times Square din New York.  Pentru Pierre France, cercetător la Orient-Institut Beirut și specialist în industria muzicală a lumii arabe, giganții de streaming au văzut Orientul Mijlociu ca „un El Dorado” cu o vastă piață neexploatată. Hip-hopul este cel mai popular gen cu ascultătorii săi din regiune. Și „artiștii cei mai solicitați sunt toți locali”, precum rapperul kuwaitian Queen G, egipteanul Marwan Moussa sau marocanul Stormy.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
112 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger