AcasăDIVERSEÎncoronarea lui Charles: magia prăfuită a monarhiei britanice

Încoronarea lui Charles: magia prăfuită a monarhiei britanice

Fast, „God Save The King”, ovații,  salve de tun și sticle de șampanie deschise la Londra: încoronarea regelui Charles a fost punctul culminant al unui ceremonial britanic prizonier al ritualurilor.

O familie regală ce încearcă să-și spele imaginea după scandalurile care au făcut deliciul tabloidelor, dar însăși monarhia Marii Britanii nu se poate smulge dintr-un cadru ultraconservator și uneori medieval.

Tradiția strivitoare, un enorm elitism și un soi de superioritate abia mascată – sau uneori explicită fățiș – le aduc aminte supușilor că regalitatea ar fi un drept divin sau o magie la care toți ar trebui să rămână cu gura căscată. Dar vremurile se schimbă, iar magia se umple de praf.

Charles încearcă să-l îndepărteze, în fond este fiul Elisabetei a II-a, urmașul unei regine de necontestat, care a marcat pentru totdeauna puterea și dominația Angliei în trecut.

Noul rege se va ridica obligatoriu la înălțimea cerințelor unei veritabile structuri de importanță națională? Cât de autoritar este Charles? Cum se va impune politicienilor și cât de iubit va fi de cetățenii obișnuiți?

El pare mai degrabă legitim pentru că așa urma să se întâmple. Are atribute și îndatoriri, dar mai ales ar  deține un „mandat divin” – și aici este punctul sensibil al monarhiei britanice.

Charles are mult de muncă: va trebui să mențină iluzia că Anglia este încă măreață – și dreptul de a o conduce în virtutea descendenței. Și o va face alături de Camilla Parker – Bowles, fostă amantă și actuală soție,  pe post de regină(termenul „consoartă” a fost eliminat!).

Încoronarea a fost un spectacol irezistibil, 14 milioane de telespectatori,  dar o parte din  publicul britanic nu a fost chiar vrăjită. Potrivit unor sondaje publice, două cincimi din respondenți au considerat că a fost o risipă de bani publici. Două treimi dintre ei nu s-au interesat prea mult sau deloc. La urma urmei, în ultimul an a existat o abundență de fast regal: weekendul jubileului de platină al Elisabetei a II-a din iunie anul trecut, urmat de funeraliile sale din septembrie.

Predica rostită de arhiepiscopul de Canterbury,  influentul Justin Welby, l-a plasat pe rege în contextul lui Iisus Hristos: „Uns nu pentru a fi servit, ci pentru a sluji”.

În realitate, Charles  a trecut prin multe inițieri: o perioadă în forțele armate, batjocura presei, angajamente publice nesfârșite. Încoronarea este doar un ritual în plus. S-ar putea spune chiar că a fost superfluă: este rege din septembrie.

Dar speranța este că  această ceremonie – 2300 de invitați – și plină de vetete (actriţele Emma Thompson şi Judi Dench, prezentatorii TV Anthony McPartlin şi Declan Donnelly (Ant & Dec), compozitorul Andrew Lloyd Webber, actorul Stephen Fry, cântăreţii Nick Cave, Katy Perry şi Lionel Richie, precum şi soţii Victoria şi David Beckham)va ajuta să-l transforme dintr-un print oarecum irascibil și trufaș în  monarhul ireproșabil care se presupune că este astăzi.

Rămâne de văzut dacă va ține magia. Rămâne de văzut dacă Marea Britanie se va înclina la nesfârșit monarhiei, mai ales generațiile tinere.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.224 afisari

34 COMENTARII

    • king Charles e ruda cu VladTepes si cu Richard…..dar nu seamana deloc cu el…. s-a pierdut ADN-ul pe drum…precum bricheta si tigarile…afacerile englezesti nu au niciodata vreo logica…decat zerouri puse in conturi…

      • tocmai de aia dau faliment toate bancile….ca sunt conduse de oamenii cu ADN regal…

        • Pai esenta monarhiei era de fapt dreptul „divin”…..astia vor sa ne pacaleasca cu LUPUL imbracat in piele de oaie

          • mafiotii lui SOROS sunt terminati…se tot invart in cerc sa gaseasca pe cineva sa-i protejeze la ciordeala…incercati bah cu kingBURGER…macDonalds

  1. Plictisitoare si ”prafuita” ceremonia impopotonarii unui om ca un pom de Craciun, ca altceva n-am vazut. Se mai cred englezii buricul pamantului ??? Daaaa, dar NU SANT….da, dar ei nu stiu… inca.

    • Troll sovietic , oricum li se rupe englezilor de grohaielile tale .
      Daca nu iti place schimba canalul pe Rossia Today.
      Bucurate de maretele realizari ale omului sovietic.

      • Ai ”cotit-o” bre, nu sant „TROL SOVIETIC”, sant vechi comunist si nu mi-e rusine de ceea ce v-am „predat” voua admiratorii englezilor , bunuri din a caror distrugere traiti si dupa 30 de ani. Apropo, iti doresc o perioada, chiar scurta de serviciu in insula si mai vorbim apoi daca ramai acelasi admirator. Cat despre jigniri, intra in vocabularul subculturii. Nu ma cobor…

  2. Arata ca dracu ,basitii astia au pretentia sa conduca Imperiul Britanic?De fapt locul lor este la azilul de batrani vecini de camera cu Biden.Avea si Sora rezervata o camera pe acelasi palier cu ei dar n-a fost sa fie.

    • Nu ai priceput , ei nu conduc , ei unesc . Si o fac cu succes de secole . Noi , saracii , ne chinuim ….

  3. Statuile lor de ceara cred ca arata mai bine ! Lume, neam, obiceiuri ! Azi iau pustile din nou !

  4. Anti-occidentalilor totul va pute, ca sa ma exprim pe limba voastra de trogloditi

  5. Sa ne imaginam cum ar fi aratat Regina inimilor, incoronata acolo cum ar fi fost normal. Pana la un loc, omul din poveste este cel potrivit, a fost maret, a fost regal. Pana la un loc, pana la Tampax. Ca mai deaparte a fost un pitic ce a impins de poponet mereu aceasta camila respingatoare, pentru a ne face sa o uitam pe Regina inimilor.
    Iar despre camila in cauza, cum a zis poetul:
    „Tu îmi pari ca o bacantă, ce-a luat cu-nşelăciune
    De pe-o frunte de fecioară mirtul verde de martir,
    O fecioar-a cărei suflet era sunt ca rugăciunea,
    Pe când inima bacantei e spasmodic, lung delir”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger