AcasăDIVERSEIncident grav, mușamalizat la Spitalul Floreasca. Medicii, ”arși” de la dezinfecția cu...

Incident grav, mușamalizat la Spitalul Floreasca. Medicii, ”arși” de la dezinfecția cu ultraviolete

Act criminal sau neglijență gravă?

Timp de peste 9 ore, 10 medici și asistente de la Spitalul de Urgență Floreasca au fost expuși la raze ultraviolete în sala de operații, punându-li-se, astfel, în pericol grav sănătatea. Conducerea Blocului Operator și cea a spitalului au preferat să mușamalizeze incidentul, în loc să demareze o anchetă internă, pentru a afla cine se face vinovat de neglijență sau dacă aparatul a fost lăsat deschis în mod deliberat.

Dezinfecția cu raze ultraviolete, considerată extrem de periculoasă, s-a făcut, la Spitalul de Urgență Floreasca, din Capitală, cu medici și asistente în interiorul sălii de operație. Cei 10 medici și asistente prezenți în sală și-au dat seama abia după mai mult de 9 ore că ceva este în neregulă, după ce trei persoane au acuzat arsuri la nivelul mâinilor și al ochilor. Incidentul a fost mușamalizat rapid, cu destituirea asistentei-șefe, care nu avea nicio responsabilitate în dezinfecție, și fără niciun fel de anchetă internă, pentru a se stabili dacă lampa cu ultraviolete a fost lăsată în mod intenționat deschisă sau a fost vorba despre neglijență gravă. La jumătatea lunii mai 2022, s-a desfășurat un workshop de gastroenterologie, cu o aplicații de endoscopie, cu intervenții demonstrative la Spitalul de Urgență Floreasca, din București. În cea de-a doua zi a workshop-ului, sâmbătă, 14 mai, prof. dr. Gabriel Constantinescu, șeful Secției Clinice Gastroenterologie de la Spitalul Floreasca, a rugat-o pe asistenta șefă din blocul operator să fie prezentă sâmbătă la acest workshop, în caz că va fi nevoie de ajutorul acesteia. De menționat că asistenta șefă a blocului operator nu are activități sâmbăta și duminica, programul normat al acesteia fiind de 8 ore, de luni până vineri. Medicii și-au făcut treaba din sala de operații, iar după-amiază, nemaifiind nevoie de prezența ei, asistenta șefă a plecat din spital. Activitățile specifice în sala de operații s-au defășurat de la ora 9 dimineața, până după ora 18, când, doi medici și o asistentă din sala de operații au acuzat arsuri la nivelul brațelor și la nivelul ochilor. Abia atunci cei prezenți în sala de operații au sesizat că ceva nu este în regulă, constatând aproape imediat că lampa de ultraviolete nu fusese închisă.

Au intrat în panică

Nu se știe cine a pornit lampa de ultraviolete, însă cea care ar fi trebuit să se asigure că aceasta era oprită era asistenta din sala de operații, care are ca atribuții să verifice sala înainte de începerea unei intervenții chirurgicale sau înaintea workshop-ului. Cert este că cei prezenți au intrat în panică, știindu-se efectele adverse periculoase asupra sănătății, iar medicul care era șeful gărzii de chirurgie și care îndeplinește funcția de director în weekend a fost anunțat de acest incident. Șeful gărzii de chirurgie a chemat de urgență medicul oftalmolog pentru a-i consulta pe cei expuși atâta timp la razele ultraviolete. Și aici s-a oprit totul. Din informațiile pe care le avem, nu ar exista vreun raport al evenimentului din sala de operații și nici vreo anchetă internă asupra incidentului, preferându-se mușamalizarea acestui grav incident. Coordonatorul Blocului Operator, dr. Dragoș Ene, a avut o discuție cu asistenta șefă de la Blocul Operator care fusese chemată în afara programului. Dr. Ene a întrebat-o ce s-a întâmplat, iar asistenta șefă i-a răspuns că nu știe, deoarece responsabilitatea supravegherii sălii aparținea asistentei de sală. După câteva zile, în care evenimentul a fost ținut la secret, asistenta șefă a primit o dispoziție de schimbare din funcție, fără niciun fel de explicații. Femeia a făcut o notificare la conducerea spitalului prin care a solicitat să i se aducă la cunoștință care sunt lucrurile pe care nu le-a îndeplinit, însă aceasta nu a primit nici astăzi vreun răspuns. Imediat după de a primit dispoziția de schimbare din funcție, asistenta șefă a încercat să vorbească cu dr. Dragoș Ene, coordonatorul Blocului Operator, însă acesta intrase subit în concediu.

Incidentul se poate repeta oricând

Schimbarea din funcție a asistentei șefe a fost evident, abuzivă și nimeni nu s-a sinchisit să explice motivele care au stat la baza unei asemenea decizii. Mai mult de atât, nu s-a făcut o anchetă internă care să descopere ce s-a întâmplat și cine se face vinovat de neglijența periculoasă. În astfel de cazuri, incidentul trebuie adus la cunoștința întregului personal medical și reiterate măsurile de protecție, pentru a preveni repetarea greșelilor de acest gen, însă aici s-a optat pentru mușamalizare. Consecințele expunerii la radiații ultraviolete sunt dermatite alergice si nonalergice, leziuni degenerative precanceroase sau canceroase, precum și agravarea unor afecțiuni dermatologice preexistente. La nivel ocular pot apărea inflamații ale corneei, inflamații ale conjunctivei, cataractă precum și leziuni retiniene (atribuite UVA). Potrivit INSP, există și o serie de date preliminare care sugerează efecte imunosupresoare în expunerea la radiații UV, iar această scădere a imunității poate conduce la creșterea riscului de infecții virale și bacteriene.

author avatar
Andrei Coman
3.977 afisari

12 COMENTARII

  1. Aceeasi medici care recomandau calduros vaccinul si masacrau cu oxigen varat in plamani oameni internati cu forta? La mai multi!

    • Aceiasi sau puii lor, ca idiotii utili ca ei se inmultesc prin sciziparitate, nu ne lasa nicio speranta…

  2. 9 ore sa stai cu o lampa(care in sala de operatie este de o putere mai mare) si sa nu- ti dai seama…vreo 10 oameni sa aiba lumina violet in fata ochilor si sa nu observe nici unul…Cum observa ei apendicul atunci?

    • Ei nu au atentia distribuita spre lucruri pe care nu le au in fisa postului, fac mecanic ce trebuie. Apendice de exemplu, facem pe procedura x ,y z. A devenit facultatea o chestie cu instructiuni si ai x faic y si nu mai gandesc ”outside the box” de aceea atatea diagnostice gresite si erori medicale, in SUA este a doua cauza de deces eroarea medicala, oficial!
      Mai sunt si doctori altfel, bineinteles si foarte buni, care isi dau interesul si fac minuni, avem si noi, dar nu sunt toti ca altfel cum ar fi aplicat fara discernamant protocoalele pe care le stim din pandemie, desi vedeau ca mor oameni pe banda rulanta in sectiile lor??? Au fost spitale cu rata mica de deces, altele cu rata uriasa, de ce? De la cap se impute.
      Floreasca a fost un spital cu rata mare de deces, dar sigur au fost doctori si doctori, unii au si salvat am citit unele lucruri pacienti scapati ca erau ture si ture, pe unele ture se itnremau pe altele dauna.

      Vad ca doctorii nu au format reflexul sa se uite in jur: ia aia e bine, priza aia ok etc. Poate nici nu era nevoie inainte dar acum oamenii au fost afectati de pandemie, chiar au proble diverse si cu atentia de la stres, nu isi mai fac treaba toti cum trebuie. Doctorii se uita numai la ce este la ei, de aceea s-a intamplat. Poate ca acum vor fi mai atenti si la altele, ca altfel se pare ca nu se poate.

      Dar increderea sociala intre doctori si pacientii de rand s-a rupt total in pandemie, nu stiu ce pot face sa resptabileasca, pana atunci nu vor avea parte de vorbe bune prea multi (cei care au fost oameni DA)

      • E foarte grav ce se intampla in special in serviciile de urgenta din spitale.
        La UPU fata de protocoalele vechi, astea noi sunt bataie de joc la adresa ASIGURATULUI MEDICAL .
        Sunt situatii in care, cel ce vine adus de taxi este mai grav poate decat fițosul din salvare.
        Cadrele medicale in loc sa trieze in functie de gravitate, il lasa pe cel din taxi sa se intinda pe jos in sala de asteptare si il ia pe ala din salvare.Am vazut cu ochii mei.Nu mai au nicio empatie fata de bolnav, nici nu se uita la el !
        Cum vreti sa recastigati increderea daca va purtati cu pacientii in scarba?
        Medicii nu mai stiu sa faca o anamneza, nici nu palpeaza vreun bolnav. Daca ar pune mana ar auzi un ” au !” si ar sti despre ce e vorba.Daca s-ar uita doar la culoarea tegumentelor si ar sti ca poate e hepatita.
        Dar ei se uita din departare prin analize si CT !
        Cum vreti sa opereze cu atentie daca ei nici nu vad o lampa violet in ochi?
        Dau niste teste grila dar nu sunt verificati daca au spirit de observatie !

        • Asa este, au devenit multi robotei, fara empatie, fara sa gandeasca, parca sunt spalati pe creier cu ”medicina avansata” din prezent care nu face decat sa carpeasca, de vindecat nu vindeca nimic.
          Vindecat este cand tu ai scapat de medicamente care pe termen lung duc la alte boli. Deci ei nu vindeca nimic.
          Doar la cancer in unele cazuri pot sa il starpeasca, dar de cele mai multe ori revine dupa ceva timp si oricum multi decedeaza de la chemo si le scurteaza viata. Nu cred ca medicina moderna vindeca de fapt ceva, cu adevarat. Un picior rupt, chestii din astea da.
          Medicamentele nu: daca faci alergie si o inabusi cu medicamente ajungi usor usor la astm si la cancer de plamani (sau alte boli), corpul se manifesta in alta parte daca suprimi raspunsul imun. De aceea sunt sub 30% dintre cancere la fumatori si restul la nefumatori la nivel mondial, din cauza altor tratamente date aiurea si mai ales de la suprimatul raspunsului imun cu medicamente.
          Medicina moderna este gen: unde dai si unde crapa, rezolvi una crapa alta si din ce in ce ajungi la pumni de medicamente. Dar nu le poti scoate asta din cap. Evident ca daca ajungi sa ai nevoie sa iti taie apendicul asta e dar poti sa nu ajungi acolo. La fiere se vindeca usor se scapa de pietre cu terapia promovata de andreas moritz si cu toate astea se taie in veselie bila si tot asa. Care duce la alte boli grave in ceva timp. SI multe altele, dar ”eroii in alb” au pervertit medicina de la Pasteur, care spunea ca noi suntem mediu steril in interior.
          Inainte oamenii mureau prematur pentru ca erau malnutriti si acces la apa curata, erau plini de paduchi.
          Toate vaccinurile fac mult rau si aduc bolile autoimune si autism si altele.

  3. Iupiiiii… asta da știre bună. Nu ăștia erau nenorociții de „eroi” care ne voiau injectați cu forța?

  4. Sunt „doctori” si DOCTORI.
    Am avut ONOAREA, cu ani în urma, sa cunosc un DOCTOR CRESTIN. O MINTE LUMINATA SI O CREDINTA DE NEZDRUNCINAT, ÎN HRISTOS!

    PreaBunul Dumnezeu si Maica Sfânta sa-i dea sanatate!

    AD MULTOS ANNOS, DRAGA DOCTORE !

  5. O fi tare greu sa pui in paralel cu lampa UV un bec rosu care sa lumineze intermitent pentru a semnala ca lampa UV este functionala.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger