AcasăDIVERSEÎncălzirea climatică nu se confirmă în România. Temperaturile au dat peste cap...

Încălzirea climatică nu se confirmă în România. Temperaturile au dat peste cap socotelile specialiștilor

În România, temperaturile au început să se îndrepte spre normalitate, contrazicând încălzirea globală

Încălzirea globală a început să dea rateuri, cel puțin în România. În afara unor ierni ceva mai blânde și doar în anumite zone, verile și primăverile devin mai friguroase și nicidecum mai calde, așa cum se preconizează în calculele din modelele climatologilor. Anul acesta culturile agricole nu au mai fost compromise din cauza secetei, ci din cauza frigului de la sfârșitul primăverii și începutul verii, care a distrus și o mare parte din pomii fructiferi.

Când media prezintă știri alarmiste despre încălzirea globală de genul ”s-au înregistrat temperaturi record în Spania de 45 de grade C” și nu ai fost în Spania să vezi că acolo temperatura de 50 de grade C este o normalitate, zici că totul este real. Anul acesta a fost unul atipic pentru adepții încălzirii globale, cu temperaturi scăzute în mai toate părțile mapamondului. Și, de nervi, că nu se mai confirmă încălzirea globală de la emisii, au început să provoace incendii peste tot. Inclusiv acolo unde nu fuseseră niciodată. Iar când spun ”să provoace” nu e o presupunere, ci o stare de fapt dovedită și recunoscută oficial. Și, pentru că temperaturile nu mai cresc conform calculelor probabilistice făcute de climatologi, ci, dimpotrivă, scad, s-a mai umblat puțin la modul de măsurare a temperaturii, ca să pară mai crescută, și, cel mai important, au transformat, din mers, sintagma încălzirii globale în ”schimbări climatice”.

În România, unde politica oficială se aliniază celei globale în ce privește gazele cu efect de seră care produc încălzirea globală, specialiștii (de fapt, unul singur, de la ANM) se străduiesc să ne convingă că temperaturile au crescut în exces. În Strategia națională privind adaptarea la schimbările climatice pentru perioada 2023-2030 cu perspectiva anului 2050, aflată în stadiul de proiect la Ministerul Mediului, se arată că semnalul de încălzire a climei este vizibil și semnificativ statistic în toate regiunile țării, fiind mai pronunțat, în general, în timpul zilei.

Ochii pe august

Potrivit Strategiei, temperatura medie anuală a aerului a crescut între 0,21/deceniu și 0,44℃/deceniu, corespunzător unei rate de încălzire cuprinsă între 1,3℃ și 2,6℃, în perioada analizată 1971-2020. ”Tendința de încălzire observată este mai pronunțată în ultimele două decenii ale perioadei analizate, iar durata medie anuală de strălucire a Soarelui prezintă și ea o tendință generalizată de creștere la nivelul României. Pentru viitorul apropiat (2021–2050), comparativ cu intervalul de referință 1971–2000, la nivelul României, rezultatele modelelor climatice globale analizate indică o creștere medie a temperaturii lunare, în cea mai caldă lună a anului (august), de peste 3°C, în cel mai pesimist scenariu. Creșterea similară a temperaturii medii lunare, obținută cu modelele climatice regionale, este de peste 2,5°C, în condițiile scenariului pesimist. Diferențele legate de scenariul ales sunt relativ mici în primele decenii ale secolului, iar diferențele mai mari sunt așteptate spre sfârșitul secolului XXI”, se precizează în Strategie. Totodată, în document se mai specifică faptul că, în perioada analizată, cantitatea anuală de precipitații este în general stabilă, fără a se evidenția tendințe generale semnificative statistic de creștere sau de scădere. Proiecțiile viitoare ale cantităților anuale de precipitații nu prezintă o tendință semnificativă, deși ele indică o ușoară creștere.

Ce spun datele ANM?

Caracterizarea climatologică pe anii 2021, 2022 și 2023, de pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie, relevă faptul că temperaturile nu au crescut, ci, dimpotrivă, au început să scadă. Astfel, în iunie 2021 temperatura medie a oscilat între 4,4 (pe Vf Omu) și 23,2 grade Celsius cu abateri pozitive în jumătatea vestică și abateri negative în jumătatea estică față de mediana intervalului de referință 1991-2020. În 2022, temperatura medie s-a situat între 5,6 și 23,9, pentru ca în 2023, aceasta să scadă la o medie între 5,0 și 22,5. Temperaturile medii în iulie au scăzut de la un interval de 8,6-27,2 grade C în 2021, la 7,4 – 26,1 în 2022 și la 8,2 – 26,7 grade C în 2023. În luna mai, minima a scăzut de la o medie de 17,9 în 2021, la 17,3 grade C în 2023, ambele fiind abateri negative față de mediana intervalului de referință 1991-2020.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
20.304 afisari

28 COMENTARII

  1. Trebuie taxe marite, taxe inventate, scumpiri si restrictii pt prostime, de aceea s-a inventat aceasta „incalzire globala”

  2. Sunt interese enorme ale producătorilor de panouri fotovoltaice, eoliene, pompe de căldură, care, pe lângă câștigurile lor, vulnerabilizeaza tarile UE fata de Rusia și China.

  3. Dutu sa plateasca pentru toate prostiile pe care la debiteaza pe la televiziuni . Induce sentimente de panica si disperare absolut criminale . Ok , asta e ordinu pe unitate , dar chiar lipsit de responsabilitate la cit banet cara , nu tine .

  4. Păi da , noroc cu Putin ca a inceput războiul altfel stam tot in covid si sa nu lase mintea omului sa limpezească o dau cu încălzirea globală de se sperie si fundul organelor si mai izbucnesc din cand in cand sa i încălzească de tot

  5. Astia ar da foc si mamicutei mamii lor doar sa faca bani si sa induca panica ca la asta se rezuma tot ce misca.

  6. Prostia dacă ar durea…
    Doamna Marcu ar urla…
    Tot ce putem spera este că doamna Marcu nu se va (mai) reproduce. Nu de alta, dar copiii dumneaei sigur că vor fi nevoiți, mai devreme decât mai târziu, se pare, să confirme exact opusul a ceea ce susține. În plus, suntem deja prea mulți sub soare…

    • Spera mult si bine , ca tot ce zice se adevereste ! Suntem in interglaciatiune si nu in prostia incalzistilor .

  7. Neom arxistii bles temati ard pádurile pe intreg mapamondul,distrug tot ce se numeste viatá,prin toate mijloacele posible,ce poate concepe mintea diabólicá,satanistá!
    Noi…victimile lor,si asta e doar inceputul!

  8. Incalzirea din apartamentul tau , la asta te referi Claudia Marcu ?
    Aer conditionat poate ai si in masina si uite asa s-au inselat mii de specialiști, nu stiau ca tie tie bine .
    La multi e rece si gol la mansarda .

  9. Au grijă cei de la nasa, cu sisteme bine puse la punct au provocat haos total, incendii, tornade grindină etc,,,

  10. In formarea Pamantului a fost si glaciatiunea acum avem niste ani mai caldurosi. Nu poti sa constati asta dupa cercetatori ci dupa pielea noastra. Recunosc ca am avut o iarna blanda si o vara buna. Nu calduroasa ci buna.
    Trebuie vazut militar si cum ard strategic padurile.
    Grecia
    Italia
    Fanta
    Canada
    SUA
    california bogati
    hawaii perla turistica

    In Italia chiar a fost prins un piroman.
    Iar cu un submarin invizibil si o racheta incendiara bine tintita poti naste infernul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger