Cauta

În timp ce autoritățile fugăresc fermierii, apa este ”suptă” din pământ de balastierele ilegale

Pericolul balastierelor ilegale: provoacă inundații, modificări ale cursurilor de apă și secetă pedologică

Balastierele ilegale și semilegale produc o evaziune fiscală uriașă, protejată de diverși indivizi sus-puși, printre care și decidenți politici, atrage atenția președintele Sindicatul Mureșul Apele Române, Cornel Brișcaru. Mai mult de atât, escavările haotice și fără autorizație făcute la mari adâncimi pe lângă malurile de apă au scos, efectiv, apa din subteran, provocând seceta pedologică, susțin sindicaliștii. Pe de altă parte, găurile date de balastieriști afectează cursurile apelor și provoacă inundații și ruperi de maluri.

În timp ce inspectorii de la Apele Române au fost trimiși să-i fugărească pe agricultorii care luau apă din Dâmbovița, să-și ude culturile, adevăratele distrugeri, pagube și evaziuni fiscale scapă nepedepsite. Președintele Sindicatul Mureșul Apele Române, Cornel Brișcaru, ne spune că problema balastierelor ilegale este arhicunoscută la nivelul Apelor Române și al Ministerului Mediului, însă nimeni nu a vrut să ia vreo măsură. Mai mult, când se duc în control la balastiere, inspectorii, dacă nu sunt bătuți, primesc telefoane până și de la lideri politici, care le cer să se retragă și asta pentru că acolo se învârt sume colosale.

”Mijloacele de siguranță pentru oamenii noștri care merg în inspecție pe teren, la bandiții din balastiere, sunt foarte subțiri. Acum mai puțin de două luni o colegă de-a noastră a fost bătută, iar acesta este ultimul dintr-un șir de incidente de felul acesta. Sunt două tipuri de balastieriști: balastieristul care are ceva documente, a primit o jumătate de hectar, să zicem și el s-a extins pe 4 ha, și e foarte nervos când vin ai noștri în control, și balastieristul care exploatează nisip, pietriș și alte minerale fără niciun fel de document, pe care le vinde la negru, care este și mai nervos când îl prinzi în fapt. Mai ales că vorbim de sume teribil de mari”, ne-a declarat președintele Sindicatul Mureșul Apele Române, Cornel Brișcaru.

Protecție de sus pentru evazioniști

Sindicaliștii de la Apele Române au tot atras atenția, de-a lungul anilor,  că oamenii sunt atenți la cât se fură din pădure, dar, pe lângă cât se fură din balastiere, e nimic. Aceștia arată că este o evaziune fiscală uriașă, pe care o bună parte din balastieriști o realizează vânzând la negru pietriș, nisip etc.

”Numai că, ce să vezi, sunt foarte mulți protejați prin toate județele, oameni care au acces la aceste lucrări în balastiere. Colegii mei, când se duc peste ei, de foarte multe ori primesc telefoane inclusiv de la lideri politici ca să se retragă dintr-un control sau din altul”, ne-a precizat Cornel Brișcaru, președintele Sindicatul Mureșul Apele Române. Inspectorii de la Apele Române verifică dacă cei din balastiere extrag din suprafața pe care o au în documentație, la adâncimea pe care o au în documentație, pentru că sunt unii care au aprobare să meargă 3-4 metri în adâncime și ei merg 10-20 metri în adâncime.

”Își fac balastiera aproape de cursul de apă și își spală agregatele minerale extrase sau pe care le prelucrează cu apa pe care nu o plătesc. Tulbură cursurile de apă, uneori mai fură și din cursul de apă, uitați-vă ce s-a întâmplat de-a lungul Siretului, că sunt porțiuni care au dispărut. Sunt zone în care cursul de apă făcut în mod natural, care sunt întreținute științific, pe bază de documentație, și dacă intervii în ele haotic s-ar putea să produci adevărate catastrofe, modificând geometria cursului de apă, adâncimea, pragurile, malurile. Și atunci se produc inundații, se rup maluri, se afectează proprietățile din vecinătatea malului, se pune în pericol viața oamenilor”, ne mai spune Cornel Brișcaru. Potrivit acestuia, au fost o grămadă de situații în care unii au dat găuri în apă și, cu un an în urmă s-au dus copiii la scăldat și, după un an, s-au trezit că acolo este o groapă mare, care i-a tras la fund. Mai mult, prin modificarea cursurilor de apă se măresc și vitezele la care curge un râu sau un pârâu.

Dispare apa din subteran

Dacă nu se intervine și nu se mărește numărul inspectorilor și nu se iau măsuri pentru întărirea acestui corp de control al Apelor Române, o să fie dezastru, atrage atenția președintele Sindicatul Mureșul Apele Române, Cornel Brișcaru. ”Uitați-vă prin țară și o să vedeți, de-a lungul cursurilor de apă, o salbă de găuri. Și este un pericol când dai gaură în balastieră de suprafață la 4 metri, 10 metri, 20 metri, pentru că scoți apa din freatic, din subteran și atunci se evaporă, se pierde, se deteriorează. Problemele care apar în multe zone cu deșertificare sunt nu pentru că nu plouă, ci pentru că nu mai sunt cantități de apă în subteran, care să asigure umiditatea solului și, implicit, o fertilitate a lui. Nu este normal să scoți atâta nisip și pietriș, iar dacă vrei să scoți, du-te în munte, sparge de acolo piatră și fă-ți nisip, pietriș, ce vrei tu. Nu mai sta în freatic, nu mai sta în suprafață, că e mai comod și mai rentabil. Ar trebui ca aceste balastiere, care sunt în imediata apropiere a cursurilor de apă, să fie interzise”, ne-a mai declarat Cornel Brișcaru.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Vizita lui Nicușor Dan, chemat de nimeni, în America – o farsă USR cu escală la ONU
  • Ministrul USR al Mediului, pus la zid de silvicultori. Averea Romsilva aparține poporului român!
  • America înțelege greșit comerțul
  • În timp ce autoritățile fugăresc fermierii, apa este ”suptă” din pământ de balastierele ilegale
  • Regatul Unit, câștigătorul războiului comercial SUA-UE?
  • „Conștient, nu dependent” – un apel urgent din partea școlii românești la acțiune coordonată împotriva consumului de droguri în rândul elevilor
  • Fcsb și CFR și-au aflat adversarii din Cupele Europene
  • Poate Europa să se elibereze de supremația tehnologică americană?
  • FACIAS: Cazul lui Andrei Drăgan, un dosar uitat de opt luni în sertar care lasă vinovații nepedepsiți
  • Exit mobile version