AcasăDIVERSEÎn pas cu timpurile: Romanul polițist „Zece negri mititei” va fi redenumit

În pas cu timpurile: Romanul polițist „Zece negri mititei” va fi redenumit

În pas cu timpurile: Romanul polițist „Zece negri mititei” va fi redenumit

Celebrul clasic al romanelor polițiste „Zece negri mititei” de Agatha Chrstie va fi redenumit pentru a fi în pas cu timpurile și pentru „a nu răni pe cineva”, potrivit unui anunț făcut de strănepotul scriitoarei.

Romanul polițist, publicat în 1938 cu titlul „10 Little Niggers”, a cucerit inimile oamenilor și a devenit bestseller în plan mondial cu povestea celor 10 personaje care sunt convocate pe o insulă unde sunt supuse unor capcane mortale. Creația Agathei Christie s-a vândut în peste 100 de milioane de exemplare și a fost adaptată cinematografic de zeci de ori.

„Zece negri mititei” va fi redenumit

Se pare că în roman, cuvântul „negru” apare de 74 de ori și, ținând cont de polemica stârnită de filmul „Pe aripile vântului”, care a fost restras de pe platforma HBO Max, cu scopul de a fi „contextualizat”, strănepotul scriitoarei s-a hotărât să redenumească romanul polițist. Astfel, opera se va numi „Erau zece”, potrivit RTL.

James Prichard este cel care deține în prezent drepturile patrimoniale pentru lucrările scriitoarei și a explicat faptul că a luat această decizie pentru a fi în pas cu timpurile și pentru „a nu răni pe cineva”.

„Menirea ei era de a crea divertisment”

„Când a fost scrisă cartea, limbajul era diferit, se foloseau cuvinte azi uitate. (…) Sunt convins că Aghatei Christie nu i-ar fi plăcut ca cineva să se simtă jignit de vreun cuvânt folosit de ea, menirea ei era de a crea divertisment. Din fericire, astăzi putem să remediem situația, fără să o trădăm (pe Agatha Christie – n.r.), astfel încât să fie acceptabil pentru toată lumea. Pentru mine are sens: n-aș vrea ca un titlu să distragă cuiva atenția de la ceea ce are de făcut. Nu trebuie să mai folosim termeni care riscă să rănească pe cineva, acesta este comportamentul pe care trebuie să-l avem în 2020”, a explicat strănepotul Agathei Christie.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
224 afisari

1 COMENTARIU

  1. Opriți-va bă nenorociților !!!.. pentru niște țigani,cioroi schimbăm lumea??… dati-i dracului de cioroi,..ce culoarea neagra va fi scoasă din paleta de culori??..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger