AcasăDIVERSEImpozitarea „caselor fantomă” ale bogaților nu rezolvă criza locuințelor

Impozitarea „caselor fantomă” ale bogaților nu rezolvă criza locuințelor

În timp ce factorii de decizie politică se luptă pentru a controla o criză de locuințe la prețuri accesibile, oficialii din unele dintre cele mai mari orașe ale lumii adoptă o măsură păguboasă: impozitarea caselor nelocuite deținute de proprietarii avuți.

Municipalitatea din Los Angeles intenționează să aplice o taxă pe casele vacante în 2022, în fața unei crize în creștere a personelor fără adăpost.

Oficialii din Hong Kong iau în calcul impozitarea dezvoltatorilor imobiliari pentru a-i descuraja să acumuleze noi unități. În Spania s-a ajuns până la amenințarea cu confiscarea apartamentelor goale ale proprietarilor din Barcelona  – plătind jumătate din valoarea pieței – și transformarea acestora în închirieri accesibile.

Parisul și-a triplat impozitul pe locuințele secundare în 2017. De asemenea, Vancouver și Melbourne au implementat recent taxe pe “casele fantomă”.

Speranța este că taxele finanțează achiziția de  locuințe  la prețuri accesibile sau îi împing pe proprietarii bogați să își vândă casele și apartamentele. Economiștii spun că aceste planuri nu sunt eficiente și, până la urmă, sunt o lovitură la adresa  dreptului la proprietate.

Dimpotrivă, factori precum scăderea ratelor dobânzilor,  creșterea populației, un dezechilibru între cerere și ofertă și lipsa construcției de locuințe la prețuri accesibile au un impact mai mare, arată analiștii de la Bloomberg.

Aceste taxe sunt mai mult o poziție politică decât un flux semnificativ de venituri, cu atât mai puțin o abordare care va încerca să rezolve criza mondială a locuințelor accesibile.

Multe dintre locuințele care par goale se califică de fapt pentru scutiri de impozite, sau proprietatea care se află în lucrări majore de construcție.

„Nu cred că se va  rezolva accesibilitatea locuințelor prin impunerea acestor impozite. Este un plan ineficient care va aduce multe procese și tensiuni între proprietari și decidenții politici”, a declarat Thomas Davidoff, profesor de finanțe imobiliare la Universitatea British Columbia. „Cumpărarea în străinătate și, în special, deținerea de case goale este concentrată la nivel înalt”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
327 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger