De-a lungul istoriei omenirii, progresul tehnologic a făcut ca unii lucrători să devină învechiți, în timp ce alții au devenit mai puternici. Angajații din industrii precum transporturile și producția au fost deja puternic afectați de progresele în domeniul automatizării și al inteligenței artificiale. Astăzi, sectorul creativ este cel care se află în pericol.
Artiștii vizuali, designerii și ilustratorii au urmărit sosirea generatoarelor de text-imagine IA cu un amestec de îngrijorare și admirație.
Această nouă tehnologie a stârnit dezbateri în jurul rolului inteligenței artificiale în arta vizuală și a unor probleme precum însușirea stilului. Viteza și eficiența sa au declanșat temeri de redundanță în rândul unor artiști, în timp ce alții au acceptat-o ca pe un nou instrument interesant.
Ce este un generator IA text-imagine?
Este un software care creează o imagine din textul introdus de un utilizator, care este denumit „prompt”. Aceste instrumente de inteligență artificială sunt antrenate pe seturi de date uriașe de perechi de text și imagini.
„Există acum seturi mari de date care au fost extrase de pe internet, disponibile public. Și pe acestea le-am folosit, în principal seturile de date LAION”, a declarat pentru Euronews profesorul Björn Ommer, care conduce Grupul de viziune și învățare pe computer la Universitatea Ludwig Maximilian din München.
LAION este o organizație non-profit care colectează perechi imagine-text pe Internet. Apoi le organizează în seturi de date pe baza unor factori precum limbajul, rezoluția și scorul estetic prezis, cum ar fi setul de date Aesthetic Visual Analysis (AVA).
Antrenarea IA
Odată seturile de date imagine-text sunt colectate și organizate, modelul de inteligență artificială este antrenat pe acestea.
Procesul de instruire învață inteligența artificială să facă conexiuni între structura vizuală, compoziția și orice date vizuale perceptibile din cadrul imaginii și modul în care sunt legate de textul care o însoțește.
În practică, asta înseamnă că un utilizator poate accesa acum un generator de text în imagine, poate introduce o comandă text, iar IA va genera o imagine complet nouă pe baza textului introdus.
O problemă de etică
Fiecare IA text-to-image are cuvinte cheie pe care utilizatorii săi le-au descoperit prin încercare și eroare. Etica acestor generatoare a fost subiectul multor dezbateri. O problemă cheie de îngrijorare a fost faptul că aceste instrumente IA pot fi instruite pe munca artiștilor reali, în viață. Și pot permite oricui să creeze lucrări noi în stilul semnăturii acestor artiști.
„Cred că va trebui să găsim fie o modalitate prin care artiștii pot fi compensați dacă numele sau imaginile lor apar în seturile de date”, subliniază Erik Winkowski, creator de colaje video.
În ceea ce privește chestiunea însușirii stilistice în scopuri financiare, el a adăugat că „dacă o campanie de brand este în mod evident preluată din opera de artă a unei persoane, indiferent dacă a fost realizată cu ajutorul inteligenței artificiale sau altfel, nu este un lucru bun. Și sper că se va ridica cineva împotriva acestor practici”.
În noiembrie, comunitatea de artă online Deviant Art a anunțat că va adăuga pe site-ul său web propriul instrument de generare text-imagine cu inteligență artificială DreamUp.
Toate operele de artă ale utilizatorilor Deviant Arts de pe site ar fi astfel disponibile automat pentru a antrena IA.Cu toate acestea, în termen de 24 de ore de la anunț, confruntat cu o puternică reacție din partea comunității sale, Deviant și-a schimbat politica. În schimb, utilizatorii vor trebui să aleagă în mod activ să opteze pentru a antrena IA.
Shutterstock, o piață de imagini de stoc, intenționează acum să integreze generatorul text-imagine al DALL.E și să îi despăgubească pe creatorii ale căror lucrări au fost folosite pentru a antrena IA.
Citiți cu atenție, vă rog: „Deviant Arts”. Deviant… Nu ne ajunge că au partid, plusereaua, s-au băgat și în „artă”?
și tu iei mue artistic !!!!
O sugi peste tot! pe toate site urile..
o suge mă ta !
mult și gratis.
Te-au ginit ăștia c-o prestezi pe toate site-urile, tăpălăbare.
Marș în poală la tăpălabă, deviantule.
pr0stule, ăsta e singurul tău site.
și kaufland, unde ești paznic.
marș in πiz da mă ti !
cine sint „ăștia „. pr0stule ?
vocile din capul tău mic și negru, ți gane ?
sint tăpălăbar !
mă frec in kur și iau mue !
Orice inteligenta vine la pachet si cu imbecilitatea, cu prostia. Asadar odata cu inteligenta artificiala va veni la pachet si imbecilitatea artificiala, mult mai eficienta in actiune si efecte decat imbecilitatea umana. Sa ne fereasca Dumnezeu de imbecilitatea artificiala pentru ca aparitia ei va insemna sfarsitul omenirii.