Cercetătorii au descoperit că persoanele cu grupa A de sânge pot avea un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, în comparație cu alte grupe de sânge.
În schimb, cei cu grupa de sânge O sunt mai puțin predispuși să aibă un AVC cu debut precoce, potrivit unui studiu realizat de o echipă condusă de oameni de știință de la Școala de Medicină a Universității Maryland din Statele Unite.
Ei au analizat datele din 48 de cercetări genetice privind accidentele vasculare cerebrale ischemice la adulți cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani.
Au analizat profilurile și au ajuns să găsească o legătură între accidentul vascular cerebral cu debut precoce și zona cromozomului care include gena care determină tipul de sânge al unei persoane.
Oamenii au patru grupe de sânge principale, A, B, AB și O, iar grupa unei persoane este determinată de genele pe care le moștenește de la părinți. Grupa sangvină O este cea mai frecventă.
Studiul a descoperit că cei care au avut un accident vascular cerebral cu debut precoce au avut mai multe șanse de a avea grupa de sânge A și mai puțin probabil să aibă grupa de sânge O, în comparație cu persoanele cu AVC cerebral tardiv și cu persoanele care nu au avut niciodată un astfel de accident.
„A avea grupa de sânge A crește riscul cu aproximativ 16% pentru un accident vascular cerebral cu debut precoce, dar doar cu aproximativ 5% pentru un accident vascular cerebral cu debut tardiv. Dacă aveți grupa de sânge O, aveți cu 12% mai puține șanse de a suferi un accident vascular cerebral cu debut precoce, în comparație cu doar 4% mai puține șanse de a suferi un AVC cu debut tardiv”, a explicat Braxton Mitchell, coordonatorul studiului, citat de Euronews.
Încă nu este clar de ce grupa de sânge A conferă acest risc mai mare, dar cercetătorii cred că ar putea avea legătură cu factorii de coagulare a sângelui.
Cu toate acestea, persoanele cu grupa A nu ar trebui să-și facă griji că vor suferi un accident vascular cerebral cu debut precoce sau să se angajeze în screening-uri sau teste medicale suplimentare pe baza acestei descoperiri.
Mitchell a subliniat că „marile riscuri” pentru un AVC rămân hipertensiunea arterială, fumatul și un stil de viață nesănătos.