Anul acesta, orașul Yiwu din China, cel mai mare centru mondial pentru producţia de reni de plastic, beculeţe şi alte decoraţiuni de Crăciun se confruntă cu un adevărat Grinch.
Fabricile sunt afectate de o criză de materii prime care le majorează costurile de producţie iar exporturile se confruntă cu numeroase întârzieri în drumul lor spre rafturile magazinelor din Occident.
În plus, de la mijlocul lunii octombrie, Yiwu a intrat într-o criză de aprovizionare cu electricitate, ceea ce i-a obligat pe producătorii să caute cu disperare generatoare sau să suspende producţia, notează Bloomberg.
Responsabil pentru 80% dintre accesorile de Crăciun(45% în SUA) în valoare de 6,1 miliarde de dolari pe care China le exportă anual, acest oraş amplasat la aproape 300 de kilometri sud-vest de Shanghai este un exemplu al provocărilor cu care se confruntă producătorii şi retailerii din întreaga lume pe măsură ce se apropie de sfârşitul unui nou an marcat de perturbări de-a lungul lanţurilor de aprovizionare.
„Ar trebui să fie ceva grozav că primim mai multe comenzi decât anul trecut dar sunt atât de multe incertitudini care încetinesc procesul de livrare şi nu pot să fac nimic”, spune spune Lou Ting, proprietara unei fabrici care produce ornamente de Crăciun. La fel, și alți afaceriști din Yiwu se luptă cu întârzieri în producție și prețuri record cu transportul maritim spre piețele din Europa și Statele Unite.
Din cauza întârzierilor înregistrate pe mare şi în porturi, precum şi a majorării preţurilor la metale şi plastic, consumatorii vor trebui să plătească mai mult în acest an pentru decoraţiunile lor de Crăciun, a declarat Chen Jiang, proprietarul unei fabrici care produce în principal instalaţii de iluminat.
Chen a majorat prețurile cu peste 10% din iunie din cauza creșterii costurilor materialelor. Taierile de energie electrică, care au forțat fabrica sa să reducă producția la doar trei zile pe săptămână în octombrie, tocmai s-au adăugat la cheltuielile sale de funcționare la finalul sezonului de vârf.
Creşterea costurilor la materii prime a făcut ca în luna septembrie inflaţia preţurilor la porţile uzinelor din China să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani.
„În cele din urmă, costurile vor fi suportate de consumatori”, a explicat Ding Shuang, economist-șef pentru China și Asia de Nord la banca Standard Chartered.
“Exportatorii și mărcile globale pot absorbi costurile doar temporar, dar companiile nu vor face afaceri dacă înregistrează pierderi. Dacă mai multe companii ies de pe piață, oferta va scădea, iar prețurile vor crește în continuare, deoarece producătorii rămași vor avea o putere mai mare de stabilire a prețurilor.”