AcasăDIVERSEGreva de la Hollywood privează Festivalul de Film de la Veneția de...

Greva de la Hollywood privează Festivalul de Film de la Veneția de vedetele covorului roșu

Primul mare festival din lume afectat de protestul regizorilor și actorilor americani

Victimă a grevei de la Hollywood, primul covor roșu al celei de-a 80-a ediții a Festivalului de Film de la Veneția, deschis miercuri, va fi lipsit de vedete și de sclipici, un film italian înlocuind producția americană prevăzută inițial.

Președintele juriului, Damien Chazelle, a avut parte de seri mai festive: el, ale cărui filme „La La Land” (2016) și „First Man” (2018) au deschis de două ori festivalul cu mare fast, nu va întâlni multe staruri în acest an.

„Orice operă de artă are o valoare în sine și nu este doar conținut – un cuvânt foarte la modă la Hollywood în acest moment – pentru a alimenta proteste”, a declarat cineastul la conferința de presă de deschidere. Dar Chazelle purta un tricou de susținere a grevei.

“Mostra” este primul mare festival din lume care suportă greva scenariștilor americani, cărora li s-au alăturat actorii – toți cer salarii mai bune, îmbunătăţirea plăţilor reziduale pentru streaming și un cadru de reglementare pentru inteligența artificială.

Puternicul lor sindicat, SAG-AFTRA, le interzice membrilor săi nu numai să filmeze, ci și să participe la promovarea filmelor. Scenariştii de la Hollywood sunt în grevă de la data de 2 mai, iar actorii au încetat munca la 16 iulie.

Zendaya, noua vedetă de la Hollywood, trebuia să deschidă festivalul cu „Challengers”, de Luca Guadagnino, dar mișcarea socială americană a decis altfel.

Filmul a fost înlocuit de o producție italiană, „Comandante”, despre un episod puțin cunoscut de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Unul dintre cele 23 de filme care concurează pentru principalul premiu, Leul de Aur, care va fi decernat la data de 9 septembrie.

„Ferrari”, de  Michael Mann, va fi unul dintre cele mai importante momente ale competiției. Acest film biografic despre fondatorul mărcii a primit o derogare pentru a-i permite protagonistului său, Adam Driver, să fie prezent. Bradley Cooper, pe de altă parte, va trebui să se descurce fără regizor și actor în „Maestro”, un film biografic despre compozitorul Leonard Bernstein.

Noile filme de David Fincher (cunoscut pentru „Fight Club” şi „Seven”), Luc Besson („Léon – The Professional”), Sofia Coppola („Lost in Translation”), Michael Mann („Heat”), Pablo Larraín („Spencer”), Ryusuke Hamaguchi („Drive My Car”) sau Bradley Cooper („A Star Is Born”) vor fi de asemenea proiectate în cadrul competiţiei.

Anumiţi artişti talentaţi nu vor putea să participe, dar alţii vor veni aici pentru că au colaborat la filme independente,  a declarat săptămâna aceasta Alberto Barbera, președintele festivalului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor